Opublikowano Kategorie: drugie daniakolacjeprzekąski i przystawkiPrzepisyresztki z tygodniaśniadania

Zdrowa kanapka bez chleba gotowa w kilka chwil

Oto proste i szybkie danie, które w całości stworzyła moja córka. Możesz zjeść coś takiego zawsze ilekroć dopadnie Cię głód. Pyszne, dietetyczne i banalnie proste. Uwielbiam takie zdrowe kanapki!

Zdrowa kanapka bez chleba batat cukinia pomidor cebula tofu

Na co?

To pyszna i zdrowa kanapka na śniadanie, drugie śniadanie, na kolację lub przekąskę, a od biedy także na obiad. :-) A tu znajdziesz pozostałe pomysły na zdrowe bezglutenowe śniadanie.

Czego potrzebujesz?

Do przygotowania zdrowych kanapek z batatem będzie potrzebny piekarnik i blacha wyłożona papierem do pieczenia.

Zdrowa bezglutenowa kanapka bez chleba batat cukinia pomidor cebula tofu

Zdrowa kanapka bez chleba – składniki:

  • 2 małe bataty (580 g, po obraniu 450 g; sprawdź moje pozostałe przepisy z batatów),
  • 1 cukinia (moja ważyła 325 g; sprawdź moje pozostałe przepisy z cukinią),
  • 1 kostka tofu naturalnego (180 g),
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 1 pomidor malinowy,
  • zioła i przyprawy: wedle uznania; ja użyłam dużo suszonego oregano i tzw. posypkę do kanapek (same zioła),
  • ew. pestki dyni lub słonecznika do posypania lub oliwa z oliwek do polania.

szybkie i zdrowe danie warzywne z batatem cukinią pomidorem i cebulą

Zdrowa kanapka bez chleba – przygotowanie:

Bataty obrać i pokroić w plastry.

Cukinię, pomidora, cebulę i tofu pokroić również w plastry.

Poukładać składniki warstwami według kolejności: batat + cukinia + tofu + pomidor + cebula + zioła.

„Kanapki” ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Po upieczeniu polać odrobiną oliwy lub posypać pestkami dyni lub słonecznika.

Jeść nożem i widelcem – podpowiada moje dziecko, zadziwione faktem, że batat nie zachowuje się jak chleb. :-)

Tu przeczytasz więcej: co jeść zamiast chleba.

szybkie i zdrowe danie z piekarnika batat cukinia pomidor cebula tofu

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (14 ocen, Średnia: 5,00 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

14 komentarzy do “Zdrowa kanapka bez chleba gotowa w kilka chwil”

  1. bardzo apetyczne zdjęcia:) Prawie poczułam zapach pomidora:) kanapka z zapiekanymi warzywami- przyznam, że nigdy nie próbowałam ale mam jeden problem- nie lubię pieczonych batatów, a do tego cukinię uwielbiam ale w wersji na surowo:)
    Pozostaj mi pomidor i cebulka oprószone surową cukinią:)

    1. Oczywiście, ale zastanawiam się, czy nie będzie za miękka. Chyba szybciej się upiecze. :) W ogóle z różnych warzyw można robić takie „kanapki”.
      Jak znam życie to u nas codziennie będą teraz różne ich wariacje. Jak się w coś wkręcimy to nie możemy przestać. ;)

  2. Dzień dobry! Kolejny fajny przepis :)) Chociaż nie powiem, najczęściej „ściągam” od Pani słodycze, bo uwielbiam słodkości i dotychczas nawet na zdrowej diecie wegetariańskiej zapychałam się jakimiś czekoladkami i tak dalej. Odstawić było trudno, bo co przestawałam jeść to całe moje ciało krzyczało „WEŹ IDŹ KUP CIASTKA NOO!”. Teraz robię sobie „pralinki” albo ciastka z daktyli i już od dwóch miesięcy czekolada nietknięta! Sukces!

    Czy mogłaby Pani zdradzić, jakiego sprzętu Pani używa? Tj. model blendera kielichowego etc. Ja zakupiłam taki kielich + blender ręczny w jednym. I tak jak blender ręczny faktycznie wszystko gniecie na miazgę, tak ten kielichowy raczej nie jest genialny :(

    1. Amika, ostatnio praktycznie do wszystkiego używam takiego blendera: https://goo.gl/wHCa2x Jest genialny.
      Co do pozotałych sprzętów to chyba przygotuję wpis na ten temat – wbrew pozorom nie mam ich dużo, bo jednak nie lubię sie zagracać.
      Ten blender ma niewątpliwą zaletę: mogę w nim zrobić mnóstwo rzeczy.
      Mam jeszcze Thermomixa, ale jego używam ostatnio głównie wtedy, kiedy mam warsztaty. Zajmuje trochę miejsca w kuchni. ;)
      Co do słodyczy to muszę Ci się przyznać, że robię bardzo rzadko. Wolę smaki wytrawne. Ale czasem oczywiście jakieś słodycze będę wrzucać. :D

  3. Lubię Pani przepisy, ale z tym „kilka chwil” to chyba lekka przesada skoro potrzeba 30 minut w piekarniku? pozdrawiam

    1. Przygotowanie tych kanapek to moment – pokrojenie warzyw. Reszta robi się sama. Nie trzeba się ani modlić przed tym piekarnikiem ani doglądać, bo efekt gwarantowany. ;-) Więc podsumowując: różnica percepcji. Pozdrawiam również.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *