Pasta do chleba z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Niewiele trzeba do szczęścia i smaku. Prostota najlepsza. Charakterne suszone pomidory czynią cuda.

Nie musisz mieć wcale wiele składników w kuchni, aby przygotować pyszną, sycącą i wartościową pastę kanapkową. Czasem jeden bazowy składnik robi robotę. I wystarczy.

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów – składniki:

  • 1 szklanka ciecierzycy ugotowanej lub z puszki/słoika,
  • 6 kawałków suszonych pomidorów,
  • zioła przyprawy: sól, natka pietruszki (suszona lub świeża), zioła prowansalskie, czerwony pieprz,
  • 3 łyżki oliwy + trochę wody.

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów – przygotowanie:

Suszone pomidory zalej gorącą wodą i pozostaw choć na godzinę.

Pomidory odsącz z wody i zblenduj razem z ciecierzycą, przyprawami i oliwą. Dodaj też niewielką ilość wody dla odpowiedniej konsystencji.

Smacznego!

Z podanych ilości otrzymasz 1 porcję dla 2 osób.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *