W sieci znajdziesz najróżniejsze przepisy na roślinne lody – mniej lub bardziej pracochłonne. Kiedy zaczyna się czas „lodowy” to ja najczęściej (jak to ja) idę na łatwiznę. Komponuję najprostsze lody i sorbety, których przygotowanie nie skradnie mi cennego czasu, który można przecież spędzić na dworze. Dziś przykład takich prostych i szybkich lodów z wykorzystaniem truskawek- bardzo zdrowych owoców, na które właśnie teraz zaczyna się sezon.
Na co?
To świetne i szybkie w produkcji lody, nadające się na gorące letnie dni. Wartościowa porcja owoców jako przekąska w ciągu dnia. Jeśli do lodów dodasz surowe kakao, to wzbogacisz je o dodatkowe antyoksydanty. Jeśli dodasz kilka ziaren surowego kakao, to będzie w lodach praktycznie niewyczuwalne, ale możesz oczywiście i więcej – wedle uznania.
Czego potrzebujesz?
Przyda się blender lub inne urządzenie wysokoobrotowe i pojemniczki na lody. Ja użyłam również młynka do wcześniejszego zmielenia ziaren kakao.
Składniki:
- 350 g świeżych truskawek (najlepiej słodkich),
- 2 dojrzałe banany (moje razem po obraniu ważyły 245 g),
- 1 dojrzałe awokado (waga mojego po usunięciu skórki i pestki: 135 g),
- opcjonalnie: 5 ziaren surowego kakao (lub więcej).
Przygotowanie:
Owoce dokładnie myjemy, obieramy ze skórek, a następnie blendujemy na gładką masę razem ze zmielonymi ziarnami kakao (bądź bez nich). Nakładamy masę do pojemniczków na lody. Mrozimy. Jemy ze smakiem. :-) Z podanych ilości składników wyjdzie ok. 6-8 lodów.
Zerknij koniecznie na moje pozostałe bezglutenowe słodycze.