Opublikowano Kategorie: kolacjeprzekąski i przystawkiPrzepisy

Pasta a’la pesto z orzechów laskowych

Dalej będę się zasłaniać pogodą w tych moich wyborach kulinarnych. Nie dość, że wilgotno, to jeszcze wciąż chce mi się czegoś sycącego (czyt. kalorycznego). Wybór padł na orzechy laskowe, bo mimo że kaloryczne to dostarczają nam wielu składników mineralnych, witamin, a przy tym są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Moja córka za orzechami laskowymi nie przepada. Jeszcze 2 lata temu zajadała się nimi więc nie miałam potrzeby „przemycania” orzechów w naszej diecie. Czas ten bezpowrotnie minął, więc pozostaje mi abrakadabra i akcja pt. zmielić, ukryć, podać.

pasta-do-kanapek-pesto-z-orzechow-laskowych-bez-glutenu-przepis-4

Na co?

Na obiad jako dodatek do makaronu (pesto) lub na śniadanie/ kolację/ przegryzkę jako pasta do kanapek.
pasta-do-kanapek-pesto-z-orzechow-laskowych-bez-glutenu-przepis-5

Czego potrzebujesz?

Blender lub mikser przyda się bardzo, ewentualnie (dodatkowo) młynek lub inne urządzenie do mielenia orzechów.
pasta-do-kanapek-pesto-z-orzechow-laskowych-bez-glutenu-przepis-3

Składniki:

  • 0,5 szklanki orzechów laskowych,
  • 2 ząbki czosnku (dla amatorów bardziej zdecydowanych smaków nawet 3-4),
  • ok. 6 szt. suszonych pomidorów,
  • ok. 20 oliwek zielonych bez pestek,
  • olej rzepakowy nierafinowany (świetnie podkreśla orzechowy smak),
  • odrobina świeżego soku z cytryny,
  • 2 garście świeżej roszponki,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub innej substancji słodzącej.
pasta-do-kanapek-pesto-z-orzechow-laskowych-bez-glutenu-przepis-1

Przygotowanie:

Są dwie opcje przygotowania tego pesto. Pierwsza dla ambitnych: namaczamy wcześniej orzechy laskowe, obieramy ze skórek i miksujemy z pozostałymi składnikami (nie za mocno). Ilość oleju dostosowujemy do własnych oczekiwań, a długość blendowania do oczekiwanej gładkości pasty.

Opcja dla leniwych: orzechów nie namaczamy i nie obieramy. Mielimy je w młynku lub innym urządzeniu. Mieszamy z posiekanymi oliwkami, czosnkiem oraz pomidorami. Wszystko blendujemy z odpowiednią ilością oleju rzepakowego, roszponki, soku z cytryny, jednak nie za długo i tylko pobieżnie.

U mnie zrealizowana została opcja nr 2. Głównie dlatego, że aktualnie przeze mnie używany blender kielichowy nie dałby rady z rozdrobnieniem orzechów. Dlatego też najpierw zmieliłam orzechy w młynku (bardzo pobieżnie, kilka sekund na wolnych obrotach), a później wszystkie posiekane składniki i zmielone orzechy trafiły do blendera kielichowego z dużą ilością oleju rzepakowego. Gdybym miała lepszy blender, oleju byłoby zdecydowanie mniej.

Smacznych eksperymentów z konsystencją i blenderami. :-)

pasta-do-kanapek-pesto-z-orzechow-laskowych-bez-glutenu-przepis-2

 

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 ocen, Średnia: 5,00 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *