Macie czasami ochotę na coś małego, słodkiego i zdrowego? Budyń! Smak i radość dzieciństwa. Dziś w nieco zmienionej formie, bo bez nabiału i bez cukru. Oczywiście będzie słodko, ale słodycz wysoce uzasadniona. :-)
Na co?
Na deser, na słodki podwieczorek, ale przede wszystkim na wzbogacenie diety w wapń, magnez, flawonoidy. Wszystko to za sprawą: napoju migdałowego, kakao (lub karobu), melasy i skrobi ku(d)zu.
Czego potrzebujesz?
Garnka.
Składniki:
- 2 szklanki napoju migdałowego lub innego napoju roślinnego z dodatkiem wapnia (najlepiej bez cukru),
- 4 łyżki skrobi ku(d)zu nierozdrobnionej (możesz również użyć innej skrobi – np. kukurydzianej lub ziemniaczanej),
- 2 łyżeczki kakao lub karobu w proszku (jeśli nie możesz kakao),
- 2 łyżki melasy z karobu, buraków lub syropu daktylowego.
Przygotowanie:
Odlej 1/4 szklanki napoju migdałowego i rozdrobnij w tej niewielkiej ilości skrobię, następnie dodaj kakao i melasę i wszystko porządnie wymieszaj.
Resztę napoju zagotuj i jak tylko delikatnie zacznie wrzeć od razu ściągnij z kuchenki. Dodaj odlany wcześniej napój z dodatkami, mieszając dokładnie i jeszcze raz zagotuj, mieszając co chwilę.
Im dłużej potrzymasz na ogniu – tym gęściejszy będzie budyń.
Przelej do miseczek lub pucharków i delektuj się słodkością. Z podanych ilości składników wychodzą dwie niewielkie porcje budyniu. Jeśli lubisz bardzo gęsty budyń, warto dodać nieco więcej skrobi.
U nas budyń bardzo szybko znikał…
Zerknij koniecznie na moje pozostałe bezglutenowe słodycze.
8 odpowiedzi na “Czekoladowy budyń bezglutenowy – pyszny, zdrowy i NIE z paczki”
cudowny przepis, musimy wypróbować
Zajrzę z miłą chęcią! Pozdrawiam i smacznego. :)
genialny budyń :)
Cieszę się, że się podoba. Na zdrowie. :)
wow, odkryłam dziś dzięki Tobie kuzu! :)
:) cieszę się!
Można użyć zwykłego mleka? :)
Nie próbowałam, ale myślę, że tak. :-) Daj znać czy wyszło.