Ogrzewająca zupa pomidorowa pełna śródziemnomorskich aromatów

Zupa pomidorowa – nic specjalnego. A jednak! Tym razem będzie i rozgrzewająca i śródziemnomorska. Tak smakowo mi się to ciekawie skomponowało. Pyszna i będziemy często do niej wracać.

Na co?

Na ogrzewający i aromatyczny obiad na dwa dni. Jesienią i zimą polecam ją szczególnie, bo kurkuma i czosnek dają moc, a rozmaryn pomaga w trawieniu.

Czego potrzebujesz?

 Garnka i tarki do warzyw.

Składniki:

  • 2 małe cebule,
  • 1 bakłażan,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 mały kawałek selera,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 100 g przecieru pomidorowego,
  • zioła i przyprawy: pęczek zielonego koperku, rozmaryn, bazylia, zioła prowansalskie, lubczyk, kurkuma, papryka ostra, liść laurowy, sól,
  • oliwa z oliwek,
  • opcjonalnie: makaron (u nas bezglutenowy) lub ryż lub komosa lub cokolwiek sobie wymarzycie. :-)

Przygotowanie:

Pokrojoną drobno cebulę dusimy w emulsji wody i oliwy z oliwek. Gdy się udusi, dorzucamy drobno pokrojonego bakłażana. Dolewamy trochę wrzątku i dusimy przez kilka minut.

W tym czasie obieramy marchew, pietruszkę i seler, a następnie trzemy je na tarce (duże oczka). Dorzucamy je do cebuli i bakłażana, zalewając wrzątkiem.

Obieramy i przeciskamy przez praskę czosnek i dorzucamy do zupy.

Gotujemy, aż warzywa nieco zmiękną i dodajemy: przecier pomidorowy oraz zioła i przyprawy (za wyjątkiem soli i koperku, które dorzucamy na samym końcu gotowania). Gotujemy tak długo, jak wymagają tego nasze kubki smakowe.

Podajemy z makaronem (najlepiej jakimś drobnym), komosą, ryżem czy też bez niczego. Proste jak drut, nie? sekret smaku tkwi w solidnej dawce podanych ziół i przypraw. Voilà!

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

9 odpowiedzi na “Ogrzewająca zupa pomidorowa pełna śródziemnomorskich aromatów”

Bardzo lubię zupę pomidorową. Zresztą chyba wszyscy ją lubią. Twoja wygląda bardzo smacznie. Taka rozgrzewka w chłodny dzień, super !!!

Pomidorowa to moja ulubiona zupa :) Nie pomyślałabym, żeby dodać do niej bakłażana. Musze koniecznie wypróbować :)

Wczoraj robiłam byłskawiczną pomidorową, również z przecieru. Ale nie taką bogatą :)
I racja, lodówka inspiruje bardzo :)

Mój pierwszy przepis z Twojego bloga, jadłam przez 3 dni :) Zrobiłam z makaronem w kształcie ziarenek ryżu, smakowało bardzo ciekawie. Na początku czułam jakbym piła wodę z marchwi, nigdy nie jadłam warzywnego bulionu :D Ale z każdym kolejnym dniem smakowało mi coraz bardziej :) Wszystkim polecam Twojego bloga <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *