Opublikowano Kategorie: obiadyPrzepisyzupy

Zupa cebulowa z batatami

W kościach zdecydowanie czuć jesień. Katarki, kaszelki, smarkatki, infekcje i inne straszydła stoją u naszych drzwi. I także nam się dostało, po beztroskim i bezinfekcyjnym wrześniu i październiku. No to zupka siup i do przodu!

zupa-cebulowa-z-batatami-przepis-weganski-1

Na co?

Na ogrzanie w chłodne, jesienne i wilgotne dni i na wybicie wszystkich bakterii i wirusów! A kysz!
zupa-cebulowa-z-batatami-przepis-weganski-2

Czego potrzebujesz?

Garnka i deski do krojenia wraz z ostrym nożem i obieraczką.
zupa-cebulowa-z-batatami-przepis-weganski-3

Składniki:

  • 6 małych cebul,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 duży korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 1 średniej wielkości batat,
  • 1 pęczek zielonej pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 plasterki świeżego imbiru,
  • odrobina oleju,
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, kozieradka, papryka ostra, listek laurowy, lubczyk, sos sojowy (bezglutenowy).

zupa-cebulowa-z-batatami-przepis-weganski-6

Przygotowanie:

W „emulsji” składającej się z oleju i wody szklimy drobno pokrojoną cebulę (w garnku, w którym będziemy gotować zupę). Dodajemy sporą szczyptę kurkumy. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy starte na tarce (duże oczka): seler, korzeń pietruszki i marchew oraz listek laurowy, imbir (przeciśnięty przez praskę) i 1/3 posiekanego pęczka zielonej pietruszki. Mieszamy i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy.

Po ok. 15 minutach wrzucamy batata, pokrojonego w drobną kostkę oraz drobno posiekany czosnek. Dodajemy przyprawy w preferowanej ilości. Gotujemy ok. 15 minut na niewielkim ogniu.

Pod koniec gotowania wsypujemy resztę natki pietruszki. Pysznie, ogrzewająco i bakteriobójczo. W wersji hard: dużo ostrej papryki i jeszcze więcej czosnku i jeszcze więcej imbiru. I zioniemy jak smoki! :-)

zupa-cebulowa-z-batatami-przepis-weganski-8

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 ocen, Średnia: 4,00 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

6 komentarzy do “Zupa cebulowa z batatami”

  1. Właśnie weszłam w posiadanie batatów i zaczęłam się zastanawiać co tu pysznego z nich wykombinować… Tym przepisem wstrzeliłaś się idealnie w moje potrzeby! :D Dziękuję Ci, chętnie spróbuję takiej pysznej zupki – jesień to idealny czas na tego typu dania! :)

  2. Moją największą zmorą jest imbir, na który jestem uczulona :( nie wiem czym zastąpić ten cudny, rozgrzewający korzeń…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *