Opublikowano Kategorie: obiadyPrzepisyzupy

Wegańska i bezglutenowa zupa z czerwonej kapusty

No nie będzie fajerwerków, ale standardowa, prosta (żeby nie powiedzieć banalna) zupa z kapuchą. A że kapucha czerwona (żeby nie powiedzieć nieomal czarna) to kolor zupy będzie rasowy i jedyny w swoim rodzaju. Cytryna i ocet winny pięknie podkręcają słodycz kapusty, cebuli, jabłka i marchwi. Ten smak przypadł nam bardzo do gustu.

Na co?

Ta zupa sprawdzi się genialnie jako obiad na dwa dni: szybki, bezglutenowy, wegański i lekki. Kapusta czerwona to bogactwo antyutleniaczy i wspaniała broń w walce z nowotworami i miażdżycą.

Czego potrzebujesz?

Deski do krojenia, noża i garnka.

Składniki:

  • 1 mała kapusta czerwona,
  • 1 mały batat (jeśli akurat nie dysponujesz to zwykłe ziemniory też się sprawdzą),
  • 1 marchewka,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 1 duże jabłko,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sok z połowy małej cytryny lub limonki,
  • odrobina octu winnego,
  • zioła i przyprawy: kurkuma, ostra papryka, lubczyk, czosnek niedźwiedzi, imbir, majeranek, sól, natka pietruszki,
  • olej rzepakowy.

Przygotowanie:

Szklimy cebulę w emulsji oleju rzepakowego i wody. Gdy się zeszkli, dodajemy wrzątek i wrzucamy pokrojoną w plasterki włoszczyznę. Gotujemy. Gdy warzywa nieco zmiękną dodajemy kapustę, pokrojonego w kostkę batata, jabłko, czosnek. Gotujemy. Gdy warzywa zaczną mięknąć dodajemy sok z cytryny, zioła i przyprawy, ocet winny i gotujemy jeszcze przez jakieś 15 minut. Podajemy ze świeżą natką pietruszki. Sól najlepiej dodać pod koniec gotowania.
Zerknij na pozostałe przepisy na zdrowe zupy.
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się dietetyką, żywieniem i propagowaniem zdrowych nawyków. W skrócie: Pomagam ludziom lepiej żyć, dzięki temu że lepiej jedzą. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.


Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

16 komentarzy do “Wegańska i bezglutenowa zupa z czerwonej kapusty”

  1. Bardzo ciekawy przepis :) mam w planach dietę dr Dąbrowskiej, w której nie wolno używać (ze składników tej zupy) olejów i ziemniaków. Ziemniaków po prostu nie dodam. Czy ma Pani pomysł jak obejść olej? pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *