Opublikowano Kategorie: obiadyPrzepisyzupy

Wegańska i bezglutenowa zupa z czerwonej kapusty

No nie będzie fajerwerków, ale standardowa, prosta (żeby nie powiedzieć banalna) zupa z kapuchą. A że kapucha czerwona (żeby nie powiedzieć nieomal czarna) to kolor zupy będzie rasowy i jedyny w swoim rodzaju. Cytryna i ocet winny pięknie podkręcają słodycz kapusty, cebuli, jabłka i marchwi. Ten smak przypadł nam bardzo do gustu.

Na co?

Ta zupa sprawdzi się genialnie jako obiad na dwa dni: szybki, bezglutenowy, wegański i lekki. Kapusta czerwona to bogactwo antyutleniaczy i wspaniała broń w walce z nowotworami i miażdżycą.

Czego potrzebujesz?

Deski do krojenia, noża i garnka.

Składniki:

  • 1 mała kapusta czerwona,
  • 1 mały batat (jeśli akurat nie dysponujesz to zwykłe ziemniory też się sprawdzą),
  • 1 marchewka,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 1 duże jabłko,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sok z połowy małej cytryny lub limonki,
  • odrobina octu winnego,
  • zioła i przyprawy: kurkuma, ostra papryka, lubczyk, czosnek niedźwiedzi, imbir, majeranek, sól himalajska lub morska, natka pietruszki,
  • olej rzepakowy.

Przygotowanie:

Szklimy cebulę w emulsji oleju rzepakowego i wody. Gdy się zeszkli, dodajemy wrzątek i wrzucamy pokrojoną w plasterki włoszczyznę. Gotujemy. Gdy warzywa nieco zmiękną dodajemy kapustę, pokrojonego w kostkę batata, jabłko, czosnek. Gotujemy. Gdy warzywa zaczną mięknąć dodajemy sok z cytryny, zioła i przyprawy, ocet winny i gotujemy jeszcze przez jakieś 15 minut. Podajemy ze świeżą natką pietruszki. Sól najlepiej dodać pod koniec gotowania.
Zerknij na pozostałe przepisy na zdrowe zupy.
Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (39 ocen, Średnia: 4,03 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

12 komentarzy do “Wegańska i bezglutenowa zupa z czerwonej kapusty”

  1. Bardzo ciekawy przepis :) mam w planach dietę dr Dąbrowskiej, w której nie wolno używać (ze składników tej zupy) olejów i ziemniaków. Ziemniaków po prostu nie dodam. Czy ma Pani pomysł jak obejść olej? pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *