Bezglutenowa i wegańska zupa krem z kalafiora na mleku kokosowym

Ostatnio ktoś zasugerował, że moja zupa cebulowa powinna zostać przygotowana w formie zupy kremu. W lodówce zalegało mi pół kalafiora. Więc powstała, zgodnie z Waszym życzeniem, zupa krem.

weganska-zupa-krem-z-kalafiora-mleko-kokosowe-4

Na co?

Na bardzo szybki obiad. Szczególnie dobre rozwiązanie, jeśli musimy wykorzystać kalafior i chcemy nieco stłumić jego kapustnie intensywny aromat.

weganska-zupa-krem-z-kalafiora-mleko-kokosowe-3

Czego potrzebujesz?

Konieczny jest garnek i blender/ mikser.

Składniki:

  • 3 małe cebule,
  • 3 marchewki,
  • 3 korzenie pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 0,5 kalafiora (zerknij na moje pozostałe zdrowe przepisy z kalafiorem),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka mleka kokosowego,
  • zioła i przyprawy: natka pietruszki, sól, kozieradka, sos sojowy (u mnie bezglutenowy i z obniżoną zawartością soli),
  • olej rzepakowy rafinowany lub oliwa.
weganska-zupa-krem-z-kalafiora-mleko-kokosowe-2

Przygotowanie:

Cebule obieramy i dusimy na oleju wymieszanym z niewielką ilością wody (w garnku).

Dorzucamy pokrojoną włoszczyznę (wraz z częścią natki pietruszki i czosnkiem), dolewamy wrzątek i gotujemy. Po ok. 15 minutach dodajemy kalafior i przyprawy i gotujemy aż do momentu osiągnięcia miękkości kalafiora.

Po zakończeniu gotowania dodajemy mleko kokosowe i wszystko razem blendujemy/miksujemy.

Podajemy posypując drobno pokrojoną natką pietruszki.

Zobacz moje pozostałe przepisy na zupę krem.

weganska-zupa-krem-z-kalafiora-mleko-kokosowe-1
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *