Opublikowano Kategorie: obiadyPrzepisyzupy

Bezglutenowa i wegańska zupa krem z kalafiora na mleku kokosowym

Ostatnio ktoś zasugerował, że moja zupa cebulowa powinna zostać przygotowana w formie zupy kremu. Ja tej opcji nie brałam wcale pod uwagę z jednej przyczyny: my lubimy raczej gryźć i smakować z pełną świadomością to, co jemy, a nasza córka nigdy amatorką zup kremów nie była. Ba, zawsze je oprotestowywała. Jednak z doświadczenia wiem, że dziecięce upodobania szybko się zmieniają i pomyślałam: czemu nie spróbować i nie posłuchać dobrej rady? Tym bardziej, że w lodówce zalegało pół kalafiora. Dodatkowo miałam akurat mleko kokosowe. Ponieważ bardzo lubię połączenia kalafiora i kokosa to od razu podjęłam decyzję, iż popełnię zupę z wyżej wymienionych składników. Była to bardzo smaczna decyzja!

weganska-zupa-krem-z-kalafiora-mleko-kokosowe-4

Na co?

Na bardzo szybki obiad. Szczególnie dobre rozwiązanie, jeśli musimy wykorzystać kalafior i chcemy nieco stłumić jego kapustnie intensywny aromat.

weganska-zupa-krem-z-kalafiora-mleko-kokosowe-3

Czego potrzebujesz?

Konieczny garnek i blender/ mikser.

Składniki:

  • 3 małe cebule,
  • 3 marchewki,
  • 3 korzenie pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 0,5 kalafiora (zerknij na moje pozostałe zdrowe przepisy z kalafiorem),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka mleka kokosowego,
  • zioła i przyprawy: natka pietruszki, sól, kozieradka, sos sojowy bezglutenowy,
  • olej rzepakowy.
weganska-zupa-krem-z-kalafiora-mleko-kokosowe-2

Przygotowanie:

Cebule obieramy i szklimy na oleju rzepakowym wymieszanym z niewielką ilością wody (w garnku). Dorzucamy pokrojoną włoszczyznę (wraz z częścią natki pietruszki i czosnkiem), dolewamy wrzątek i gotujemy. Po ok. 15 minutach dodajemy kalafior i przyprawy (kozieradki solidna ilość) i gotujemy aż do momentu osiągnięcia miękkości kalafiora. Po zakończeniu gotowania dodajemy mleko kokosowe i wszystko razem blendujemy/ miksujemy. Podajemy posypując drobno pokrojoną natką pietruszki.

Zobacz moje pozostałe przepisy na zupę krem.

weganska-zupa-krem-z-kalafiora-mleko-kokosowe-1
Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (11 ocen, Średnia: 5,00 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *