W kościach zdecydowanie czuć jesień. Katarki, kaszelki, smarkatki, infekcje i inne straszydła stoją u naszych drzwi. I także nam się dostało, po beztroskim i bezinfekcyjnym wrześniu i październiku. No to zupka siup i do przodu!
Na co?
Czego potrzebujesz?
Składniki:
- 6 małych cebul,
- 2 duże marchewki,
- 1 duży korzeń pietruszki,
- kawałek selera,
- 1 średniej wielkości batat,
- 1 pęczek zielonej pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2-3 plasterki świeżego imbiru,
- odrobina oliwy,
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, kozieradka, papryka ostra, listek laurowy, lubczyk, sos sojowy (u mnie bezglutenowy, z obniżoną zawartością soli).
Przygotowanie:
W „emulsji” składającej się z oliwy i wody dusimy drobno pokrojoną cebulę (w garnku, w którym będziemy gotować zupę). Dodajemy sporą szczyptę kurkumy. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy starte na tarce (duże oczka): seler, korzeń pietruszki i marchew oraz listek laurowy, imbir (przeciśnięty przez praskę) i 1/3 posiekanego pęczka zielonej pietruszki. Mieszamy i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy.
Po ok. 15 minutach wrzucamy batata pokrojonego w drobną kostkę oraz drobno posiekany czosnek. Dodajemy przyprawy w preferowanej ilości. Gotujemy ok. 15 minut na niewielkim ogniu.
Pod koniec gotowania wsypujemy resztę natki pietruszki. W wersji hard: dużo ostrej papryki i jeszcze więcej czosnku i jeszcze więcej imbiru. I zioniemy jak smoki! :-)
6 odpowiedzi na “Zupa cebulowa z batatami”
Taka zupka lepiej smakuje zmiksowana…:)
A to już kwestia uznania. U nas miksowane zupy-kremy rzadko przechodzą. Lubimy widzieć i czuć warzywa, które jemy. :-)
Właśnie weszłam w posiadanie batatów i zaczęłam się zastanawiać co tu pysznego z nich wykombinować… Tym przepisem wstrzeliłaś się idealnie w moje potrzeby! :D Dziękuję Ci, chętnie spróbuję takiej pysznej zupki – jesień to idealny czas na tego typu dania! :)
Cieszę się. Smacznego próbowania. :)
Moją największą zmorą jest imbir, na który jestem uczulona :( nie wiem czym zastąpić ten cudny, rozgrzewający korzeń…
Niestety imbir jest bardzo charakterystyczny. Może więcej czosnku + sok z cytryny?