Opublikowano Kategorie: na wynos/ na wycieczkęPrzepisyzdrowe słodkości

30-minutowe ciasteczka słonecznikowo-gryczane z imbirową nutą

Czasem nasza praca wymaga ciągłej, całodziennej aktywności. I mimo, że fanką słodkości nie jestem (wolę rzeczy wytrawne) to zdarza się, że zabieram ze sobą do pracy czy na wyjazdy takie oto słodkie, zdrowe ciasteczka. Dzieje się to szczególnie wtedy, kiedy wiem, że w ciągu dnia na jedzenie będzie mało czasu lub możliwości. Zatem dziś szybkie, wegańskie ciasteczka słonecznikowo-gryczane z imbirową nutą. Na zewnątrz pysznie chrupiące, w środku miękkie i słodkie.

ciasteczka-słonecznikowo-gryczane-3

Na co?

Ciasteczka są idealne w domu i poza domem. Na szybką przegryzkę, wyjazd, do pracy, a także na szybki, słodki poczęstunek gdy o odwiedzinach gości dowiemy się stanowczo za późno.

Czego potrzebujesz?

Piekarnika, blachy, papieru do pieczenia, miski do wymieszania składników, młynka do mielenia ziaren.

Składniki:

  • 1 szklanka słonecznika łuskanego,
  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • 0,5 szklanki rodzynek niesiarkowanych,
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (można mniej),
  • 1 szklanka mleka roślinnego (ja użyłam ryżowego),
  • 2 łyżki niemielonego siemienia lnianego,
  • przyprawy: imbir, kurkuma, odrobina soli,
  • ew. jakiś dosładzacz (dla nas mleko ryżowe i rodzynki były wystarczająco słodkie, ale jeśli jesteś amatorem słodkości to dodaj trochę syropu daktylowego czy też klonowego).

Przygotowanie:

3/4 słonecznika mielimy w młynku do kawy (1/4 słonecznika użyjemy w całości) lub jakimś innym urządzeniu wysokoobrotowym. Mielimy także siemię lniane.
Najpierw łączymy i mieszamy wszystkie suche składniki (soli dodajemy zaledwie szczyptę, kurkumy ok. 0,5 łyżeczki, a imbiru możemy sypnąć porządnie – nawet 1 łyżeczkę – wedle uznania).
Następnie dodajemy rodzynki, olej i mleko. Mieszamy bardzo dokładnie. Ciasto przy pomocy dużej łyżki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut (góra – dół).
Pieczemy aż ciasteczka się zarumienią. Ja odwróciłam ciasteczka na drugą stronę i podpiekłam je jeszcze przez ok. 5 minut. Lubię spieczone.

Z podanej ilości wychodzi ok. 16 ciastek

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (45 ocen, Średnia: 4,60 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

25 komentarzy do “30-minutowe ciasteczka słonecznikowo-gryczane z imbirową nutą”

    1. No wiesz Kasiu poradzić jedynie mogę, aby samodzielnie regulować poziom słodkości. Dla nas było wystarczająco słodko. Ale dopiszę w przepisie info dla słodko-lubnych.

  1. Zmieliłam więcej siemia lnianego, dodałam sporo imbiru, zamiast mąki gryczaną owsianą i… ciekawe jak wyjdą w smaku :) Dziękuję za przepis!

  2. Aga! Przedzięki za ten fenomenalny przepis! To pierwsze ekspresowe ciacha z tak atrakcyjnym składem dla bezglutenowców. Mają już fanklub w moim domu ❤

  3. Ciastka są rewelacyjne. Kruche na wierzchu i miękkie w srodku. Zamiast rodzynek dałam suszone morele. Są mało słodkie, ale mi to odpowiada. Jutro przetestuję na rocznym synku

    Jak długo można je przechowywać? Jedziemy na tydzień nad morze i jestem ciekawa, co jeszcze nadało by się na przekąski dla dziecka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *