Opublikowano Kategorie: na wynos/ na wycieczkęPrzepisyresztki z tygodniaśniadaniazdrowe słodkości

Makowe jaglanki – idealne do zabrania ze sobą do szkoły i pracy

Lubicie czasem przygotować sobie zdrowe słodkości poprzedniego dnia i zabrać je ze sobą do szkoły czy pracy? Ja tak czasem robię, szczególnie jeśli wyjeżdżam gdzieś na większą część dnia. To naprawdę dużo lepsze rozwiązanie niż kupne słodkości. No i z moją ukochaną kaszą jaglaną. :-) Kolejny przepis z cyklu: wymieszaj, upiecz i ciesz się następnego dnia pysznymi, domowymi ciastkami bez cukru.

makowe-jaglanki-przepis-zdrowy-szybki-3

Na co?

Te zdrowe ciasteczka sprawdzą się na pierwsze lub drugie śniadanie, na przegryzkę, na wycieczkę, do zabrania ze sobą do szkoły lub pracy.

makowe-jaglanki-przepis-zdrowy-szybki-6

Czego potrzebujesz?

Dużej miski, piekarnika i blachy wyłożonej papierem do pieczenia, a także młynka do zmielenia maku, siemienia i słonecznika. Może być dowolne inne urządzenie wysokoobrotowe.

makowe-jaglanki-przepis-zdrowy-szybki-1

Składniki:

  • 4 szklanki ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej (wyszło mi dokładnie 415 g ugotowanej), a więc jest to ok. 1 szklanka surowej kaszy. Przeczytaj koniecznie, jak gotować kaszę jaglaną.
  • 1 banan,
  • 3 łyżki siemienia lnianego,
  • 5 łyżek słonecznika,
  • 5 łyżek maku,
  • 1 szklanka rodzynek,
  • 1 – 5 łyżek syropu daktylowego (ja pomijam lub słodzę nim minimalnie),
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego,
  • 1 mała łyżeczka oleju kokosowego,
  • przyprawy: cynamon, kurkuma, szczypta soli.

makowe-jaglanki-przepis-zdrowy-szybki-5

Przygotowanie:

Siemię lniane, słonecznik i mak mielimy. Banana rozgniatamy. Wszystkie składniki z przepisu bardzo dokładnie mieszamy i ugniatamy dłońmi finalnie formując niewielkie ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (papier można delikatnie posmarować olejem kokosowym). Pieczemy je w temperaturze 180 stopni (góra – dół) przez 30-35 minut. 5 – 10 minut przed końcem odwracamy ciasteczka na drugą stronę. Jemy po ostudzeniu.

Tu znajdziesz inne przepisy z kaszą jaglaną.

makowe-jaglanki-przepis-zdrowy-szybki-2

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się dietetyką, żywieniem i propagowaniem zdrowych nawyków. W skrócie: Pomagam ludziom lepiej żyć, dzięki temu że lepiej jedzą. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.


Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

39 komentarzy do “Makowe jaglanki – idealne do zabrania ze sobą do szkoły i pracy”

  1. A może być zwykłe mleko i zwykły olej? Nie jestem na diecie, ale uwielbiam Twojego bloga, dziś zrobiłam zdrowe zakupy i planuję po malutku próbować Twoich przepisów, ale bez drastycznych zmian <3

    1. Kasiu, zależy jaki zwykły olej. Jeśli rzepakowy czy ryżowy to ok, ale nie bierz słonecznikowego. Oliwy z oliwek też lepiej nie, bo zdominuje smak. Z mlekiem zwykłym nie dam gwarancji dotyczącej smaku, bo nie próbowałam. Eksperymentuj. :)

      1. Zdominuje smak. Po drugie lepiej nie używać słonecznikowego. Niespecjalnie nadaje się do obróbki cieplnej. A jeśli na surowo to już lepiej podgryzać słonecznik. ;)

  2. Zrobilam sobie juz po raz drugi. Tym razem, dla odmiany zamiast cynamonu dodalam wanilie, i tez wyszly pyszne. Zrobilam cala blache,,,, mysle sobie „do pracy zaniose”, podziele sie zdrowym z „grzesznikami”… Ale niestety…. nie dotrzymaly… Moze nastepnym razem…. :D Przy okazji chcialam Ci powiedziec ze tak mnie zakrecilas swoim blogiem, plus dodalam do tego bardzo intensywna lektura ksiazek Colina Cambella, i innych
    podobnych…. ze przeszlam zupelnie na weganska strone mocy :D Pozdrawiam goraco

    1. Cieszę się bardzo Aguś! No z tego przepisu wychodzi ich sporo, ale faktycznie jakby ich nie było. ;-) Co do Cambella i jego Nowoczesnych Zasad to książka świetnie się czyta i gość ma dobre intencje, ale momentami daje się ponieść… Z wegańską stroną mocy super tylko pamiętaj o suplementacji B12. Uściski i dawaj znać jak Ci idzie.

  3. dzis znowu ida jaglanki. Z daktylami zamiast rodzynek i pestkami dyni zamiast slonecznika. Ciekawe czy malenstwu jutro zasmakuja (troche mam watpliwosci, bo nie dosladzalam, i nie sa specjalnie slodkie, no ale zobaczymy). Zeby tylko dotrzymaly do jutra…. bo juz pare zjadlam (nie dam rady czekac az ostygna….)

  4. Świetny przepis! Zrobilam szybciutko i wyszly pyszne. Wiec rozejrzalam się po Twoim blogu i już wiem, że będę zaglądać częściej :)

  5. Aga, nie jestem weganka, ale Twoje przepisy strasznie mi smakuja, robilam juz kilka rzeczy i sa naprawde przepyszne! Ten przepis wybralam bo juz od dawna mialam kasze jaglana zakupiona i strasznie chcialam cos z niej zrobic. Wypadlo na ciasteczka ;o) I jak to u mnie w kuchni bywa, zabraklo mi kilku skladnikow, wiec zmienilam je i tak zamiast maku, dodalam migdaly, ktore zmielilam razem ze slonecznikiem i ziarnkami lnu. Mialam za malo rodzynek wiec uzylam suszona zurawine, uzylam mleko migdalowe. WYSZLY PRZEPYSZNE! Dziekuje za Twoje kuchenne inspiracje!

    1. Na pocieszenie informuję, że siemię nie jest wyczuwalne. :) Dodajemy je po to, żeby ciastka trzymały się kupy. jest tam jeszcze banan, który o to dba więc można ewentualnie zwiększyć ilość banana. :)

  6. Przepis świetny, ale oczywiście nie mogłam się powstrzymać i musiałam dodać coś od siebie, czyli wpakowałam orzechy laskowe, żurawinę, migdały i co najpiękniejsze – świeżo startą skórkę z pomarańczy. Jaki to daje aromat… No mówię wam cudo. Wyszły przepyszne i na drugie śniadanie do pracy w sam raz ^^

  7. Zamierzam upiec te ciasteczka jako pierwszą rzecz z tej strony, a potem więcej i więcej bo znalazłam tu wiele interesujących inspiracji :)
    ale mam pytanie techniczne: co to znaczy „Może być dowolne inne urządzenie wysokoobrotowe”?
    czy blender ręczny 600 Watt sobie poradzi?

    1. Do zmielenia sypkich składników to raczej młynek. Ręczny blender raczej nie da rady. Chyba, że mówimy o blenderach o wysokiej mocy (kielichowych), w których jest opcja mielenia kawy, zbóż etc.

  8. Dzis ciastka zrobilam. Przepyszne, dobra przekaska do pracy, lub wycieczke w terenie. Mam ochote na wersje pikantna z ziolami. Czy jest taki przepis u Ciebie na stronie?

    1. Anno, bardzo się cieszę, że smakują. Oczywiście możesz próbować sama z dodatkami wytrawnymi/pikantnymi. Może przydadzą Ci się moje przepisy na kotleciki? One są robione bazując na podobnej zasadzie i nadają się też do wzięcia ze sobą na wycieczkę:
      https://www.agamasmaka.pl/2016/05/kotleciki-z-soczewica-ryzem-z-piekarnika.html
      https://www.agamasmaka.pl/2015/08/weganskie-kotlety-mielone.html
      https://www.agamasmaka.pl/2015/11/kotlety-jaglano-ryzowe.html

    1. Jakimkolwiek płynnym słodzikiem. Może być też np. melasa z karobu (zmieni nieznacznie smak). Możesz zblendować jakiekolwiek owoce suszone z niewielką ilością wody i powstanie „syrop” (np. daktyle świeże, suszone, morele etc.).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *