Dziś coś jakby batony, ale w sumie mam problem z nazwaniem tego, co stworzyłam. W sumie to taka pieczona owsianka. Przepis bardzo prosty, ale za to bardzo użyteczny. Nic nie trzeba blendować. Tylko pokroić, wymieszać i upiec. I zabrać na weekendowy wypad zamiast śniadania lub jako przekąskę. Zerknij też na moje pozostałe przepisy na owsiankę.
Na co?
Takie batony owsiane czy pieczona owsianka to świetny dodatek do śniadania (pierwszego lub drugiego), ale również jako przekąska w pracy/ szkole czy na wycieczce. Naprawdę miło się je je z koktajlem owocowym lub ze świeżymi owocami w ogóle. Nadadzą się również jako podwieczorek.
Zerknij na moje pozostałe pomysły na bezglutenowe podwieczorki dla dzieci.
Czego potrzebujesz?
Aby przygotować tę pieczoną owsiankę będziesz potrzebować piekarnika, blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczona owsianka – składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych jumbo (u mnie bezglutenowych),
- 1 szklanka płatków teff (przeczytaj, co to jest teff),
- 12 sztuk moreli suszonych niesiarkowanych,
- 2 średnie, słodkie pomarańcze,
- odrobina oleju dobrze znoszącego wysokie temperatury do wysmarowania papieru do pieczenia.
Pieczona owsianka – przygotowanie:
Zamoczyć płatki owsiane w 3 szklankach wody. Po 1,5 h odlać wodę i porządnie przepłukać płatki pod bieżącą wodą. Odcedzić.
Płatki umieścić w misce. Dodać do nich płatki teff, a także pokrojone drobno morele i wcześniej obrane i pokrojone w kostkę pomarańcze.
Wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej dłońmi). Masę wyłożyć płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym odrobiną tłuszczu. Najlepiej ciasto wykładać tak, żeby owoce były równomiernie rozłożone.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Ostudzić i pokroić.
Podawać z masłem orzechowym, dżemem lub świeżymi owocami lub z koktajlem warzywno-owocowym.
Uwaga! Poza słodyczą moreli i pomarańczy nie ma tu nic słodkiego więc dla amatorów dosładzania nie będzie to pewnie wystarczająco słodkie. Dla nas w sam raz. :-)
Z podanej ilości otrzymasz ok. połowę dużej blachy.
Zerknij koniecznie na pozostałe przepisy na zdrowe batony.
18 odpowiedzi na “Pieczona owsianka z pomarańczą – à la batony owsiane”
Co to są za płatki teff?
Nr 7 http://www.agamasmaka.pl/2016/11/zboza-bezglutenowe-warto-jesc-nich-zrobic.html
Pychoza, na niedzielne popołudnie Z małą modyfikacją, zamiast moreli dodałam trochę skutek kokosowych i łyżkę ksylitolu… Wyszło pysznie;-)
Czym mogę zastąpić płatki teff?
Innymi płatkami zapewne acz efekt będzie inny. :)
Jako, ze na dziś pilnie potrzebowałam jakiejś przekąski na wycieczkę syna – upiekłam wczoraj, bez pomarańczy, bo ich raczej syn nie toleruje, ale dodałam kilka rodzynek i starte jablucho…
Aga, super przepis – dziękuję, bardzo nam ta owsianka smakuje :)
Genialnie. Właśnie o to chodzi, aby kombinować po swojemu. :)
Czy można zamiast płatów teff, użyć otrębów, np. żytnich?
Raczej użyłabym po prostu jakichś innych płatków.
Co polecasz zamiast moreli?
Inne suszone owoce (ważne, żeby były niesiarkowane np. figi, daktyle, rodzynki etc.)
Jak długo można je przechowywać?
Trudno mi powiedzieć. Zwykle takich rzeczy nie trzymam dłużej niż 2 dni.
Zrobiłam, siedziało godzinę i się nie przepiekło :( W międzyczasie, po 30 minutach podkręciłam temperaturę, ale nie pomogło i teraz mam zapieczoną śniadaniową papkę ;-) Zamiast teff dałam płatki jaglane i to była jedyna zmiana. Może powinnam była na dużej blasze piec – piekłam na małej, czyli na połowie dużej.
Trudno mi powiedzieć, co poszło nie tak skoro była zmiana składników.
Muszę sprostować – po wystygnięciu „ciasto” całkiem nieźle się kroiło. Polałam gorzką czekoladą i przystroiłam kokosowymi chipsami – bardzo sensowna przekąska/śniadanie. Pozdrawiam!
Czy moga byc płatki orkiszowe zamiast owsianych ? Nie beda za twarde ?
Zakładam, że moczenie powinno rozwiązać problem, ale to tylko moje teoretyczne założenie. Orkiszu niestety sama nie mogę jeść, więc z płatkami orkiszowymi nie mam absolutnie żadnych doświadczeń. Ręki sobie więc uciąć nie dam. ;)