Opublikowano Kategorie: do piciaPrzepisyraw foodz owocami

Lemoniada arbuzowo-miętowa – idealna na upał, na pragnienie i na leniwy wieczór

Dziś kolejna lemoniada, która doskonale gasi pragnienie, a smakuje tak wybornie, że w sumie mogłaby tego pragnienia nie gasić. Piłabym i piła…. A najlepsze… Przygotowana z sercem (dosłownie i w przenośni) przez agowego męża. :-)

zdrowa lemoniada arbuzowo-miętowa prosty przepis na upał

Na co?

Taka lemoniada arbuzowa to świetny napój na upały, na leniwe popołudnie i wieczór.

Czego potrzebujesz?

Do przygotowania takiej lemoniady arbuzowej będziesz potrzebować blendera (my użyliśmy kielichowego), wyciskarki do cytrusów (wystarczy plastikowa, ręczna).

Lemoniada arbuzowa – składniki:

  • 0,5 dużego arbuza (ok. 2,5 kg),
  • 1 cytryna lub limonka,
  • garść świeżej mięty.
Lemoniada arbuzowo-miętowa prosty przepis wegański

Lemoniada arbuzowa – przygotowanie:

Z połowy arbuza łyżką wygrzebujemy miąższ i po usunięciu pestek (my usuwamy, bo nie przepadamy) wkładamy wszystko do blendera. Na koniec wlewamy do blendera pozostały sok bezpośrednio z arbuza. Ta opcja jest zdecydowanie lepsza niż tradycyjne obieranie i krojenie arbuza gdyż wtedy traci się zbyt dużo rewelacyjnego soku. Dolewamy sok wyciśnięty z cytryny, a także garść mięty. Wszystko blendujemy. Pijemy! Takie proste, a takie pyszne!
Lemoniada arbuzowo-miętowa prosty przepis na napój na upały

 

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (45 ocen, Średnia: 5,00 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

2 komentarzy do “Lemoniada arbuzowo-miętowa – idealna na upał, na pragnienie i na leniwy wieczór”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *