Roślinożercy też mogą mieć „szejka”. :-) I to takiego z jogurtem lub roślinnym mlekiem. I zestawienie arbuza z jogurtem świetnie smakuje! Dzięki arbuzowi mamy tu pokaźną ilość przeciwutleniaczy, porządne nawodnienie, wsparcie dla układu moczowego, pokarmowego i krążenia. Nic tylko pić!
Na co?
Taki koktajl arbuzowy jest idealny na płynne, orzeźwiające śniadanie (pierwsze lub drugie). Takie smoothie to świetny, odżywczy napój na upały.
Czego potrzebujesz?
Aby przygotować taki koktajl z arbuzem, konieczny jest blender kielichowy.
Arbuzowy koktajl – składniki:
- 1 kg arbuza (u mnie pół dużego arbuza),
- 250 g roślinnego jogurtu naturalnego (u mnie sojowy fortyfikowany wapniem),
- 1 banan.
Arbuzowy koktajl – przygotowanie:
Owoce dokładnie myjemy. W naczyniu blendera umieszczamy arbuza pozbawionego skórki. Pestek nie trzeba usuwać. Dodajemy obranego banana i jogurt. Blendujemy dokładnie. Pijemy na zdrowie. :-)
Z podanych ilości składników otrzymuje się solidną porcję dla 3 osób.