Tarta jaglano-gryczana z czarnymi jagodami

Kolejna wariacja prostej, szybkiej, pysznej i owocowej tarty. Z okazji lata możemy delektować się cudownymi owocami. Umieszczam je, gdzie tylko mogę. Jagody pachną tak cudownie…

bezglutenowa-tarta-jaglano-grycznaa-z-jagodami-5

Na co?

Na deser, na wycieczkę, na podwieczorek, na dobry humor.

Czego potrzebujesz?

Piekarnika i formy do tarty (u mnie silikonowa, o średnicy 30 cm) oraz blendera.

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka napoju roślinnego (ja użyłam ryżowego z wapniem),
  • 7 łyżek syropu klonowego lub daktylowego (im mniej tym lepiej),
  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • 1 szklanka czarnych jagód (dobra przyznaję się! więcej niż szklanka, bo uwielbiam!).

bezglutenowa-tarta-jaglano-grycznaa-z-jagodami-4

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną (uprzednio ugotowaną i ostudzoną) miksujemy wraz z napojem roślinnym i syropem na gładką masę.

Następnie mieszamy ją bardzo dokładnie z mąką.

Wykładamy ciastem formę do tarty, a następnie na całej powierzchni ciasta lekko wciskamy uprzednio umyte czarne jagody.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut (góra – dół).

Lubię tę tartę lekko „zbrązowiałą” więc u mnie piecze się przez 40 minut, ale uwaga, żeby się nie spaliła!

bezglutenowa-tarta-jaglano-grycznaa-z-jagodami-1

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

2 odpowiedzi na “Tarta jaglano-gryczana z czarnymi jagodami”

Koleżanki mi smaka narobiły, ale niestety tarta nie udała się. 35 min pieczenia, składniki odmierzone, szklane naczynie na tartę…
Jakiej grubości powinno być ciasto? Moje miało ok 2 cm i w tym upatruję problem :)

Olu, ciasto musi być bardzo cieniutkie. W zasadzie jest bardzo delikatnym towarzyszem owoców. Średnica formy jest taka jak u mnie? Ja robię ją ostatnio kilka razy w tygodniu i efekt zawsze ten sam. Robię czasem w silikonowej a czasem w szklanej formie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *