Opublikowano Kategorie: na wynos/ na wycieczkęPrzepisyz owocamizdrowe słodkości

Bezglutenowy chlebek śliwkowy bez dodatku tłuszczu

Masz już dość chlebka bananowego, który lata po internetach? To koniecznie skuś się na mój chlebek śliwkowy. Jest lekko słodki więc idealny dla wszystkich tych, którzy chcą obniżać swój próg słodkości.

przepis-na-zdrowy-chleb-ze-sliwka-1

Na co?

Ciacho idealne do popołudniowej kawy lub herbaty, na wycieczkę, na drugie śniadanie.

przepis-na-zdrowy-chleb-ze-sliwka-4

Czego potrzebujesz?

Foremki (moja: 25 x 20 cm) i piekarnika oraz papieru do pieczenia, urządzenia do mielenia kaszy na mąkę i robota do wymieszania ciasta (może być mocny blender).

przepis-na-zdrowy-chleb-ze-sliwka-12

Składniki:

  • 1 kubek (250 g) kaszy jaglanej (ja sama mielę kaszę na mąkę, ale Ty możesz użyć gotowej mąki jaglanej jeśli taką dysponujesz),
  • 1 kubek mąki kukurydzianej (170 g),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy),
  • 13 sztuk suszonych daktyli (100 g),
  • 1,5 kubka mleka sojowego niesłodzonego (440 g),
  • śliwki (u mnie dokładnie 7,5 sztuki).

przepis-na-zdrowy-chleb-ze-sliwka-9

Przygotowanie:

Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie aż zmiękną.

Kaszę jaglaną zmielić na mąkę.

Połączyć i dokładnie wymieszać mąkę jaglaną, kukurydzianą i proszek do pieczenia.

Daktyle odsączyć i zblendować. Połączyć je z mąką i mlekiem sojowym. Dokładnie wszystko zblendować/ wyrobić robotem.

przepis-na-zdrowy-chleb-ze-sliwka-11

Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Nakładać je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Śliwki pozbawić pestek, przekroić na pół i lekko wcisnąć w ciasto.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

Pokroić po ostygnięciu.

przepis-na-zdrowy-chleb-ze-sliwka-6

Zerknij na inne moje pomysły na bezglutenowe ciasto.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się dietetyką, żywieniem i propagowaniem zdrowych nawyków. W skrócie: Pomagam ludziom lepiej żyć, dzięki temu że lepiej jedzą. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.


Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

23 komentarzy do “Bezglutenowy chlebek śliwkowy bez dodatku tłuszczu”

    1. Czy daktyle z dodatkiem wody można zagotować i rozpuścić na mus? Nie wiem, czy mój blender poradzi sobie ze zmieleniem.

      1. Zakalce uważam za bardzo smaczne! Tylko głupio by mi było powiedzieć, że nie wyszło… ;D

      2. :D Ja tam zakalca nie uważam za błąd w sztuce o ile dobrze smakuje- jeśli Cię to pocieszy. :)
        Ps. Jak dorzucisz więcej owoców to daj znać, czy wyszło. :)

  1. Dziękuję Pani za tego bloga, jest mega. Chciałam zmienić swój sposób odżywiania już od dawna, ale zawsze wydawało mi się, że to będzie drogie i jednostajne. Bo co można jeść bez mięsa? Sałatki? Jeszcze większym przeciwnikiem był mój chłopak. A potem raz spróbowaliśmy „kotletów na dwa dni”. Od tego momentu przeglądałam jeszcze wiele przepisów i powoli wywalaliśmy z naszej diety mięcho i niezdrowe zupy w proszku, gotowe sosy i inne takie. I okazało się, że portfel bardziej na tym zyskuje – jedynym poważnym wydatkiem był blender, jakże pomocny w przygotowaniu dań. Jasne, że czasami jakiś dobry produkt trochę nas kosztuje, ale cena tofu czy kasz to nic w porównaniu co cen mięsa, a w sezonie bób łapaliśmy za 3 zł. Porządne zakupy w spożywczaku to dwie dyszki. Czujemy się lepiej, jemy lepiej, jemy taniej, same plusy. Dziękujemy! :)

    1. Karo, bardzo się cieszę. <3 Z doświadczenia to muszę powiedzieć, że po kieszeni to mi kiedyś najbardziej dawały słodycze. ;) No a na dłuższą metę to oszczędzamy też na lekarzu. Uściski i powodzenia na nowej drodze!

    1. Ze sklepu. :) Jeśli producent zapewnia, że nie jest GMO to nie mam powodów, aby nie wierzyć zapewnieniom. Poza tym nie boję się GMO. Pisałam nie raz: Europa to nie Ameryka.

      1. Nie mam pojęcia, miodu nie używam. Poza tym w zależności od rodzaju miodu jest w nim różna zawartość fruktozy/glukozy, a więc nieco inny poziom słodkości. Zamiana daktyli na miód spowoduje też zmianę w konsystencji ciasta więc nie ręczę za efekt. Musisz sama kombinować. Pozdrawiam

  2. Zrobilam i udal sie! Dodalam zmielone wiorki kokosowe (zastapily polowe maki kukurydzianej), a mleko uzylam owsiane. Jak na dietetyczny chlebek bez tluszczu i cukru, to calkiem dobry. Sliwki wypuscily smaczne soki. :-)
    Dzieki za przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *