Opublikowano Kategorie: na wynos/ na wycieczkęprzekąski i przystawkiPrzepisyz owocamizdrowe słodkości

Tarta jaglano-kukurydziana z czerwonymi porzeczkami

Kiedy jest tak gorąco to naprawdę najlepiej nie uruchamiać piekarnika. No chyba, że ma się w głowie super szybki pomysł na tartę, a w lodówce ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną (ja prawie zawsze mam to drugie i czasem to pierwsze).

jaglana-kukurydziana-tarta-z-czerwonymi-porzeczkami-3

Na co?

Na letni podwieczorek z sezonowymi owocami napełniającymi serce latem. :-)

Czego potrzebujesz?

Piekarnika i formy do tarty (u mnie silikonowa, o średnicy 30 cm) oraz blendera.

jaglana-kukurydziana-tarta-z-czerwonymi-porzeczkami-2

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (przeczytaj, jak gotować kaszę jaglaną),
  • 1 szklanka mleka roślinnego (ja użyłam sojowego),
  • 7 łyżek syropu klonowego lub daktylowego (dostosuj ilość syropu do swoich upodobań – im mniej tym lepiej),
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej,
  • 1 szklanka czerwonych porzeczek.

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną (uprzednio ugotowaną i ostudzoną) miksujemy wraz z mlekiem roślinnym i syropem na gładką masę. Następnie mieszamy ją bardzo dokładnie z mąką. Wykładamy ciastem formę do tarty, a następnie na całej powierzchni ciasta lekko wciskamy uprzednio umyte i obrane porzeczki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut (góra – dół).

Tu znajdziesz inne przepisy z kaszą jaglaną.

jaglana-kukurydziana-tarta-z-czerwonymi-porzeczkami-1

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (32 ocen, Średnia: 4,80 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

15 komentarzy do “Tarta jaglano-kukurydziana z czerwonymi porzeczkami”

  1. Świetny przepis, tarta wygląda pysznie! :) Mam dwa pytania:
    1. Czy mleko sojowe/roślinne mogę zastąpić zwykłym?
    2. Czy syrop klonowy mogę zastąpić miodem/cukrem?

    1. Jagoda wszystko można. Niemniej w ten sposób nie próbowałam i raczej nie spróbuję, bo mleka zwykłego nie używamy. :) Pozostałabym przy jakimś słodziku płynnym jednak (ze względu na konsystencję ciasta). Pozdrawiam ciepło!

  2. A mąkę kukurydzianą? Dałoby radę zastąpić ryżową? Owsianą? Żytnią? Z kukurydzianej nigdy nie korzystałam, więc nie mam pojęcia, jaka jest :)

    1. Dałoby! Z żytnią się nie bratam, bo nie możemy glutenu, ale z gryczaną tarty uskuteczniam również, owsianą też. Ryżowa na pewno też się sprawdzi – wtedy całość będzie jeszcze bardziej słodka.

  3. witam :) pierwszy raz zrobilam wyszla super teraz robie i nie wiem co sie dzieje ciasto jest zbyt gorzkie i bardziej lejace dodalalam tyle skladnikow ile bylo miarowo. jesli takie lejace i gorzkie to za duzo czego? kaszy czy maki?

    1. Obstawiam, że coś nie tak z kaszą jaglaną. Jak ją zwykle gotujesz? Przepłukujesz wrzątkiem przed gotowaniem? I być może tym razem była bardziej wodnista (w wolnym tłumaczeniu: gotowałaś może kaszę w większej ilości wody?). Proso ma to do siebie, że czasem zwyczajnie jełczeje (kasza jaglana zawiera w sobie dość dużo tłuszczu – jakkolwiek to dziwnie nie brzmi;)).

      1. plucze ja w wodzie goracej i zalewam goraca woda z tym ze nie poczekalam az wystygnie tylko ciepla zmiksowalam z mlekiem czy to moze byc przyczyna? wczesniej wyszlo idealnie po prostu przepysznie !!!

      2. Myślę, że to może być przez to. Proszę zauważyć, że kasza jaglana ma wyjątkową umiejętność wchłaniania wody. Jeśli podajemy ją od razu po ugotowaniu jest bardziej wilgotna, po ostygnięciu robi się bardziej sucha, bo miała czas na wchłonięcie resztek wody. W skrócie wydaje mi się, że to mogła być właśnie kwestia wodnistości kaszy. A co do goryczki to może felerna paczka? Zdarza się nawet w najlepszej rodzinie. ;) Mleko było roślinne? Pozostaje mi życzyć Asiu kolejnych, udanych prób, takich jak ta pierwsza. :)

      3. taaa…mleko tylko roslinne wlasnej roboty :) na pewno nie poprzestane na probach bo jest to dla mnie najlepsza tarta :) na gore klade krem z kaszy jaglanej i naprawde smakuje wysmienicie z owocami :) dziekuje bardzo za pomoc :) jutro lece po nowa paczke i dzialam jeszcze raz :)

  4. witam :) w posmaku wyszla mi taka gorycz i bardziej luzniejsza czy to wina kaszy ze za duzo czy maki? ostatnio zrobilam i wyszlo pyszne a teraz nie wiem co sie stalo ….

  5. Zamiast porzeczek użyłam borówki amerykańskiej.Świetne danie na moje śniadanie.Kaszę jaglaną mogę jeść pod każdą postacią.Bardzo się cieszę,że trafiłam na Twego bloga.Jak dotąd wszystkie przepisy,które wypróbowałam,to strzał w dziesiątkę.

  6. A wiesz ze snilas mi sie dzisiaj? ;) moze dlatego ze wczoraj zrobilam Dziewczynom tarte. Bez owocow.Taki slodki chlebek wyszedl.Poslodzilam ksylitolem. Zajadaly sie :) buziaki Kaja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *