Zapiekane proso ekspandowane z jabłkami – prosty deser wegański i bezglutenowy

Zastanawiałam się, czy wrzucać taki banalny przepis, ale dziecko kazało mi wrzucać, bo zajadało się tym czymś niebywale chętnie. To zdecydowanie deser dla leniwych. Składniki trzeba wymieszać i upiec. Cała filozofia. Ja słodkości robię ostatnio baaaardzo rzadko, ale jak już robię to naprawdę nie chce mi się poświęcać na ich produkcję dużo czasu.

Zapiekane proso ekspandowane z jabłkami - prosty deser wegański i bezglutenowy

Użyłam tutaj prosa ekspandowanego, o którym jakiś czas temu wspomniałam na Instagramie (po prawej):

Takie zboża ekspandowane sprawdzają się dobrze na wyjazdach, ale również wtedy gdy dopada nas lenistwo i nie chce nam się nawet ugotować kaszy jaglanej. ;-)

Oto krótki filmik na temat moich ostatnich zakupów (opowiadam tu też o wspomnianych jagłach):

https://www.youtube.com/watch?v=uui3TNZHr_4

Na co?

Takie zapiekane proso ekspandowane z jabłkami to idealny pomysł na deser lub prosty podwieczorek na słodko. Uwaga, bo się rozwala. ;-) Trzeba jeść na talerzu widelcem.

Zapiekane proso ekspandowane z jabłkami zdrowe słodycze wegańskie i bezglutenowego

Czego potrzebujesz?

Aby przygotować takie zapiekane proso ekspandowane z jabłkami, będziesz potrzebować piekarnika, blachy, formy na tartę (ja użyłam silikonowej: o średnicy 30 cm). Poza tym przygotuj sobie również dużą miskę do wymieszania składników.

proso ekspandowane z jabłkami prosty i szybki deser bezglutenowy i wegański

Proso ekspandowane z jabłkami – składniki:

  • 100 g ekspandowanego ziarna prosa (całe opakowanie),
  • 4 małe jabłka,
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego (ja akurat miałam kokosowe),
  • 5 łyżeczek masła orzechowego bez dodatku tłuszczu i cukru (ja miałam masło z różnych orzechów – miks),
  • 3 łyżki syropu daktylowego,
  • 5 łyżek zmielonego siemienia lnianego,
  • odrobina oleju kokosowego (ok. 1 łyżeczki) do wysmarowania foremki.

prosty przepis wegański i bezglutenowy proso ekspandowane z jabłkiem

Proso ekspandowane z jabłkami – przygotowanie:

Jabłka obrać, pokroić w ósemki i równomiernie rozłożyć w silikonowej foremce na tartę, uprzednio wysmarowanej olejem.

Dokładnie wymieszać: mleko z masłem i syropem daktylowym oraz ekspandowane jagły i siemię. Wszystko dokładnie połączyć.

Wyłożyć masę na jabłka. Przyklepać równomiernie.

Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Podawać po ostygnięciu.

Zachęcam Cię też do zajrzenia do czerwcowego numeru Magazynu Ekologiczni, gdzie znajdziesz moje przepisy. Kupisz go w Empiku.

Magazyn Ekologiczni przepisy Aga ma smaka

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *