Opublikowano Kategorie: Przepisyz owocamizdrowe słodkości

Bezglutenowe i wegańskie ciasto ze śliwkami w formie do tarty

Dla mnie sezon śliwkowy już powoli się zaczyna. To wspaniały czas na wypieki. Uwielbiam dodatek tych owoców do ciast. Dzisiejszy przepis na ciasto bezglutenowe powstał dla tych, którzy lubią ciasta lekko słodkie, treściwe i zupełnie nieskomplikowane – jak zawsze.

ciasto śliwkowe w formie do tarty Pyrex

Na jakie okazje nada się to ciacho? Z pewnością na sytuacje awaryjne, kiedy odwiedzają Cię rodzina i przyjaciele, a Ty nic nie masz. Ciasto smakowało nam bowiem nawet lekko ciepłe. Jest sycące, delikatnie słodkie i bardzo proste w wykonaniu. Nasyci nawet największych łasuchów w rodzinie, a przy tym dostarczy wartościowych składników.

bezglutenowe ciasto ze śliwką

Możesz je zaserwować w szklanej formie do tarty, w której zostało upieczone – prezentuje się w niej całkiem fajnie. Ja korzystam tu z formy Pyrex (28 x 28 cm, 1.4L).

pyrex szklana forma na tartę

Ja aktualnie przeszłam już w 100% na pieczenie w szkle. Dlaczego? Z kilku względów. Przede wszystkim ich mycie to bułka z masłem. Kiedyś używałam silikonowej formy do tarty, ale jej mycie było dla mnie utrapieniem. Formy szklane myją się za to bardzo dobrze ręcznie, ale również w zmywarce. Ponadto są trwałe i estetyczne, a więc podajesz ciacho na stół w tym, w czym je pieczesz i załatwione.

szkło do pieczenia pyrex

A teraz przejdźmy do przepisu.

Ciasto ze śliwkami w formie do tarty – składniki:

Składniki suche:

  • 1 szklanka suchego białego ryżu (u mnie ok. 190 g białego basmati);
  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej (ok. 195 g);
  • 0,5 szklanki migdałów (ok. 75 g);
  • 2 łyżki ziaren siemienia lnianego;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie, podobnie jak reszta składników, oznaczony jako bezglutenowy);

bezglutenowe i wegańskie ciasto ze śliwką

Składniki mokre:

  • 1 szklanka rodzynek niesiarkowanych (ok. 150 g);
  • 2 szklanki napoju sojowego z wapniem bez dodatku cukru (ok. 490 g);Dodatkowo:
  • kilka ćwiartek lub połówek śliwek (w zależności od wielkości);
  • odrobina oleju kokosowego do wysmarowania formy i dowolnej mąki do lekkiego jej posypania.

szybkie bezglutenowe ciasto

Ciasto ze śliwkami w formie do tarty – przygotowanie:

Składniki suche zmielić na mąki i porządnie wymieszać.

Zblendować dokładnie rodzynki z napojem sojowym.

Połączyć bardzo dokładnie składniki suche i mokre.

Wysmarować formę do tarty olejem kokosowym, a następnie posypać delikatnie odrobiną mąki.

Przelać ciasto do formy. Umieścić w nim ćwiartki lub połówki śliwek miąższem do góry.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.

Podawać tartę tak, jak ją wykonawca stworzył: w formie. ;-) Pozostawić na trochę do ostygnięcia. Można ją jeść lekko ciepłą.

śliwka ciasto bez glutenu bez jaj bez nabiału bez masła bez mleka

Wpis powstał we współpracy z marką Pyrex®. Produkty te możesz zamówić w internetowym sklepie Dajar.pl. Odwiedź też Fanpage marki.

pyrex pojemniki szklane formy do pieczenia ze szkła 

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się dietetyką, żywieniem i propagowaniem zdrowych nawyków. W skrócie: Pomagam ludziom lepiej żyć, dzięki temu że lepiej jedzą. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.


Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

3 komentarzy do “Bezglutenowe i wegańskie ciasto ze śliwkami w formie do tarty”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *