Opublikowano Kategorie: Przepisyśniadaniaz owocamizdrowe słodkości

Placek gryczany z owocami leśnymi

Kocham takie ciacha, bo robi się je najszybciej, najłatwiej, a do tego można do nich wrzucić dosłownie wszystko. Nie mogę się doczekać lata i naszych cudownych, polskich, sezonowych owoców. Ale poza sezonem nie trzeba jeść tylko jabłek, bananów i cytrusów (sprowadzanych z daleka). Można korzystać również z mrożonek. Ja skorzystałam właśnie z mrożonych owoców leśnych z porzeczkami. I teraz jeszcze bardziej nie mogę się doczekać lata! A ciasto w foremce na tartę to najszybsza i najprostsza wersja wypieków – uwielbiam i praktykuję często.

gryczana-tarta-z-owocami-lesnymi-przepis-zdrowy-bez-cukru-6

Na co?

Nadaje się znakomicie na lekko słodki podwieczorek, ale może być również traktowana jako śniadaniowy placek (na pierwsze lub drugie śniadanie). Zawinięty w folię aluminiową przeżyje także zabranie go ze sobą na wycieczkę czy też do szkoły lub pracy.

gryczana-tarta-z-owocami-lesnymi-przepis-zdrowy-bez-cukru-4

Czego potrzebujesz?

Piekarnika, foremki na tartę (u mnie silikonowa, o średnicy 30 cm).

gryczana-tarta-z-owocami-lesnymi-przepis-zdrowy-bez-cukru-1

Składniki:

  • 450 g mąki z gryki niepalonej (ja po prostu zmieliłam 2,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej),
  • 300 g mrożonych owoców leśnych (nie rozmrażamy),
  • 5 łyżek syropu daktylowego (jeśli jesteś słodkolubem użyj więcej),
  • 2 szklanki mleka ryżowego niesłodzonego (420 g),
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy).

gryczana-tarta-z-owocami-lesnymi-przepis-zdrowy-bez-cukru-5

Przygotowanie:

Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie łączymy wszystkie składniki. Ciasto należy (bardzo!) dokładnie wymieszać łyżką.

Przekładamy ciasto do formy na tartę (jeśli nie jest silikonowa to warto ją wysmarować tłuszczem).

Pieczemy ciacho w temperaturze 180 stopni (opcja góra-dół) przez ok. 35 minut. Ciasto powinno u góry lekko zbrązowieć. Kroimy i jemy po całkowitym ostudzeniu.

gryczana-tarta-z-owocami-lesnymi-przepis-zdrowy-bez-cukru-2

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (39 ocen, Średnia: 4,80 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

8 komentarzy do “Placek gryczany z owocami leśnymi”

  1. czy można zastąpić mąkę z gryki niepalonej inną mąką, np. ryżową albo kukurydzianą? albo zmieszać pół na pół? nie mam akurat tyle kaszy gryczanej, a chciałam zrobić ten placek.

  2. Zrobiłam, ostudziłam, przed chwilą spróbowałam i… Czy to ciasto powinno mieć konsystencję mocno zbitą, taką zakalcowatą wręcz?

    1. Tu jest sama mąka gryczana praktycznie. Jeśli zdarzyło Ci się jeść gryczane chleby to struktura powinna być nieco podobna. Ciasto jest zbite, zdecydowanie nie puszyste. Na 1 i 4 zdjęciu to widać. Bardzo podobnie do chlebów gryczanych. ;) Klasycznie zakalcowate nie powinno być. Jeśli pojawiają się mocno wilgotne płaty ciasta to znaczy, że jednak niedobrze wymieszana masa była. Ale tego nie napisałaś więc spekuluję, o co chodzi. :D

  3. A czy można użyć płynnego miodu zamiast syropu klonowego (po prostu nie mam chwilowo syropu, a ciacho chcę zrobić i spróbować :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *