Wrzesień w toku. Dziecko poszło do szkoły więc testuję szybkie i proste przepisy, które sprawdzają się na wynos. W ramach tych moich testów powstał taki oto chlebek bananowy bez zbóż, nasion i ziaren, a także bez dodatku substancji słodzących.
Na co?
Taki bezglutenowy chlebek bananowy czy też (jak kto woli) szybkie ciacho bananowo-kokosowe sprawdzi się zdecydowanie na drugie śniadanie, przekąskę czy podwieczorek. Bardzo go polecam na wynos, bo jest zwarty i się nie kruszy.
Czego potrzebujesz?
Aby przygotować taki bezglutenowy chlebek bananowy potrzebujesz blendera lub innego urządzenia wysokoobrotowego. Konieczny będzie też piekarnik i foremka wyłożona papierem do pieczenia. Moja (niska, prostokątna) miała wymiary: 25 x 20 cm.
Bezglutenowy chlebek bananowy – składniki:
- 180 g wiórków kokosowych,
- 1 szklanka mąki z plantanów, ok. 115 g (przeczytaj, czym jest mąka z plantanów),
- 4 średnie banany (ja użyłam takich prawie dojrzałych, jeśli użyjesz mocno dojrzałych, ciasto będzie słodsze),
- 35 g oleju (ja użyłam kokosowego nierafinowanego),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy),
- 2/3 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki cynamonu.
Bezglutenowy chlebek bananowy – przygotowanie:
Wiórki połączyć w blenderze z mąką z plantanów i przyprawami. Dodać olej i banany. Wszystko powtórnie zblendować.
Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzić łyżką.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Kroić po ostygnięciu.
12 odpowiedzi na “Chlebek bananowo-kokosowy bez zbóż, nasion i ziaren”
Wygląda przepysznie , ciekawe czy dałoby się taka mąkę kupić stacjonarnie u mnie prawie na wsi :) czy tylko w internecie
U mnie na wsi nie dało rady ;)
Internet zdecydowanie i to też nie zawsze i wszędzie :)
A nie da się zastąpić tej mąki inną ?
Oczywiście, że się da. Kombinuj z innymi.
Przepis extra, ale czy tę mąkę można zastąpić jakąświata inną? Chodzi właśnie o cenę i dostępność…poza tym dla mojego wege synka szukam wszystkiego co będzie podbijać białko. I tak myślę czy mąka z ciecierzycy dałaby radę ewentualnie mąka orkiszowa?
Myślę, że dadzą radę. Może tylko trzeba będzie nieco zmodyfikować czas pieczenia. Daj znać jak poszło. :)
Zrobiłam z mąką ryżową.Wyszło super, nie trzeba modyfikacji nawet w czasie pieczenia. Szybkie i proste ciastko. A do tego łatwe do uchwycenia na jeden gryz (chyba że większe kwadraty ukroic:) a i jeszcze -łatwe w modyfikacji pod własne kubki smakowe :)
Świetnie :)
Możesz zrobić mąkę gryczaną ;) jeżeli masz dobry mikser. Zmiel grykę nieprażoną! w mikserze na proch, jest to miękkie ziarno, także się da. Tzn gryka nie zalicza się do ziaren ale jest jednym z głównych składników chlebów bezglutenowych tutaj gdzie żyję. Rzuć okiem w necie na boskość gryki, chyba, że już ją znasz ;) Powodzenia
Próbował ktoś z ziemniaczaną lub kukurydzianą?
Czy wiorki kokosowe mozna zastapic maka kokosowa czy to nie bedzie to samo?
Myślę, że powinna dać radę, choć mąki kokosowej generalnie nie używam i mam niewiele z nią doświadczeń.