Opublikowano Kategorie: obiadyprzekąski i przystawkiPrzepisyzupy

Niezwykły pomysł na zwykłą zupę krem

Zupy krem to naprawdę prosta sprawa, ale czasem życie można sobie jeszcze bardziej uprościć i do tego urozmaicić. Dziś zupa szybka w przygotowaniu, a do tego obfitująca w bardzo zdrowe składniki. Moc warzyw i chlorelli oraz rozgrzewające dodatki to coś, na co mamy ochotę przy takiej pogodzie.

zupa-krem-zielony-zdrowy-szybki-z-chlorella-6

Na co?

Na szybki obiad, na przystawkę, na rozgrzanie, na infekcje i na pragnienie zieleni. :-)

zupa-krem-zielony-zdrowy-szybki-z-chlorella-4

Czego potrzebujesz?

Garnka, blendera lub urządzenia wysokoobrotowego.

zupa-krem-zielony-zdrowy-szybki-z-chlorella-2

Składniki:

  • 2 małe cebule (u mnie razem 100 g),
  • 250 g włoszczyzny (u mnie 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki i kawałek selera),
  • 300 g różyczek brokuła (zerknij na moje przepisy z brokułem),
  • 3 ząbki czosnku,
  • mały pęczek pietruszki (bez łodyg),
  • 3 – 4 plasterki imbiru,
  • 1 łyżeczka chlorelli (ja użyłam chlorelli w proszku firmy Purella Food),
  • ok. 35 g oliwy z oliwek,
  • 50 ml + 700 ml wody,
  • zioła i przyprawy: kurkuma, kozieradka, zioła prowansalskie, 3 duże łyżki sosu sojowego, pieprz, odrobina papryki ostrej, opcjonalnie: sól.

zupa-krem-zielony-zdrowy-szybki-z-chlorella-5

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, kroimy i szklimy w emulsji z wody (ok. 50 ml) i oliwy. Następnie dodajemy mocno rozdrobnioną włoszczyznę (najlepiej rozdrobnić ją w blenderze lub urządzeniu wysokoobrotowym ew. zetrzeć na tarce), 700 ml wody. Wszystko doprawiamy kurkumą i kozieradką. Gotujemy 15 minut (od zagotowania).

Dodajemy różyczki brokuła, obrany czosnek, imbir i gotujemy wszystko przez kolejne 10 minut.

Dodajemy sos sojowy, zioła prowansalskie, szczyptę pieprzu i papryki, zieloną pietruszkę i chlorellę, a następnie wszystko miksujemy bardzo dokładnie. Otrzymujemy gesty, rozgrzewający krem i smakujemy go najlepiej od razu. :-)

zupa-krem-zielony-zdrowy-szybki-z-chlorella-1

Wpis powstał we współpracy z Purella Food.
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się dietetyką, żywieniem i propagowaniem zdrowych nawyków. W skrócie: Pomagam ludziom lepiej żyć, dzięki temu że lepiej jedzą. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.


Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

7 komentarzy do “Niezwykły pomysł na zwykłą zupę krem”

    1. Zdarza się. ;) Może twoja marchewka była mniejsza, może chlorella inna lub mniej dałaś? Składniki mogą się od siebie różnić. U mnie czerwieni widać nie było nic a nic. Nawet się nie przebijała. ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *