Opublikowano Kategorie: Przepisyraw foodświąteczniezdrowe słodkości

Pyszne raw „makówki” – bezcukrowo a świątecznie makowo

Zbliżają się święta to i trzeba „zagospodarować” mak. :-) Dziś proste w wykonaniu ciasteczka, których nie trzeba piec. Wystarczy włożyć je do lodówki na kilka godzin, a odpłacą nam się za to teksturą przecudnej urody. Znakomite, przesłodkie (2 – 3 sztuki i już człowiek nie da rady więcej), nieskomplikowane.

raw-ciastka-z-makiem-bez-cukru-przepis-slodycze-bez-pieczenia-1

Na co?

Na świąteczne desery, na osłodę, na mocne kości (mak i migdały!).

raw-ciastka-z-makiem-bez-cukru-przepis-slodycze-bez-pieczenia-5

Czego potrzebujesz?

Przyda się lodówka, papilotki nieco większe niż te do pralinek (ja użyłam takich do minimuffinek). Najważniejszy jest jednak sprzęt: mocny blender, malakser lub inne urządzenie wysokoobrotowe. Jeśli takim nie dysponujesz przyda się chociażby młynek do kawy i zwykły blender. W tym pierwszym zmielisz mak i migdały, a w drugim namoczone wcześniej suszone owoce. Nieco więcej pracy, ale tak też się da.

raw-ciastka-z-makiem-bez-cukru-przepis-slodycze-bez-pieczenia-4

Składniki:

  • 120 g daktyli (moczymy wcześniej – jeśli mamy słabszy sprzęt),
  • 140 g maku,
  • 55 g masła z orzechów ziemnych (bez dodatku tłuszczu, soli i cukru),
  • 200 g migdałów (moczymy przez kilka godzin, najlepiej przez noc),
  • 100 g rodzynek (moczymy wcześniej – jeśli mamy słabszy sprzęt).

raw-ciastka-z-makiem-bez-cukru-przepis-slodycze-bez-pieczenia-3

Przygotowanie:

Daktyle i mak mielimy razem z masłem orzechowym na (prawie) gładką masę. Jeśli nie dysponujesz mocnym urządzeniem to najpierw zmiel mak w młynku do kawy, a później zmieszaj go ze zblendowanymi daktylami i masłem orzechowym. Tak powstałą masę przekładamy do miski.

Odcedzone rodzynki i migdały mielimy razem na (prawie) gładką masę. Jeśli nie dysponujesz mocnym urządzeniem to najpierw zmiel migdały, a następnie wymieszaj je ze zblendowanymi rodzynkami.

Do papilotek nakładamy najpierw warstwę migdałową, dociskając ją mocno łyżeczką, aby była możliwie jak najbardziej zwarta. Drugą połowę papilotek wypełniamy masą makową. Dobrze, aby warstwa maku była u góry zupełnie płaska. Pozwoli nam to później na zrobienie „babki” i odwrócenie ciasteczka. :-)

Ciasteczka powinny poleżeć kilka godzin w lodówce. Najlepiej przez całą noc. Podajemy je bezpośrednio z lodówki w papilotkach lub bez.

raw-ciastka-z-makiem-bez-cukru-przepis-slodycze-bez-pieczenia-2

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 ocen, Średnia: 4,85 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

10 komentarzy do “Pyszne raw „makówki” – bezcukrowo a świątecznie makowo”

      1. Karina, nie babeczek to raczej (ze względu na wielkość) praliny – minibabeczki, bo papilotki miałam małe (nie takie najmniejsze, ale małe). Trudno mi powiedzieć dokładnie ile sztuk. Porcja na 3 osoby w porywach do 4. :-)

  1. Są pyszniutkie! :D ale i sycące, w związku z tym mam pytanko – można je zamrozić? Bo obawiam się, że nie damy rady w tym natłoku smakołyków wszystkie pochłonąć…. ;) w razie czego nie wiem też jak długo wytrzymają w tej lodówce?

  2. Po odkryciu tych wspanialych ciasteczek z fasoli wzielam sie od razu do pieczenia ,jestem oczarowana tym przepisem.z tego samego ciasta upieklam gofry, suuuuuupi

  3. Właśnie zrobiłam makówki. Są przepyszne! Zwłaszcza warstwa migdałowo – rodzynkowa jest słodko-kwaskowata i przez to nieziemska:-)’

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *