Cholesterol kontra dieta roślinna

Właśnie opublikowano (polskie!) badanie, które jest dość ciekawym głosem w dyskusji na temat cholesterolu. Zapoznaj się z aktualnymi doniesieniami.

warzywa dieta wegańska

Czasami zwolennicy modnych (wręcz „sezonowych”) diet nie mają na poparcie swoich tez żadnych dowodów naukowych. Przedstawiają jednak pewne twierdzenia jako pewniki. Internet wszystko przyjmie, więc przeciętnemu zjadaczowi chleba nietrudno dać się nabrać na profesjonalnie brzmiące twierdzenia.

Naprawdę warto zwracać uwagę na źródła i analizować je krytycznie. Dziś więc kilka słów o badaniu, które może Cię przekona do, choć częściowego, „uroślinnienia” diety?

Wpływ diety wegańskiej na gospodarkę lipidową

Dieta wegańska (czyt. w 100% roślinna, pozbawiona produktów odzwierzęcych) staje się coraz bardziej popularna. Jaki jest jej wpływ na profil lipidowy (cholesterol i trójglicerydy)?

Badacze z Gdańska porównali profil lipidowy 21 polskich wegan oraz 21 osób tzw. wszystkożernych. Do jakich wniosków doszli? A no do takich, że dieta roślinna wpływa pozytywnie na profil lipidowy, a co znaczące: oprócz obniżenia tzw. złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów nie powoduje obniżenia cholesterolu „dobrego” (HDL). Jego poziom był bowiem podobny u wegan i wszystkożerców!

Dieta wegańska może mieć zatem pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.

Czy dieta wegańska jest zdrowa?

Pamiętajmy, że dieta wegańska wcale nie równa się zdrowej diecie. Polskie badanie dotyczyło konkretnej (niewielkiej) grupy osób.

Istnieją też weganie, którzy swoją ścieżkę żywienia wybrali z powodów etycznych. Zdarza się więc zatem, że jedzą dużo przetworzonych produktów i tzw. „gotowców”. Jedyne kryterium wyboru to brak odzwierzęcych składników.

Z racji faktu, że na rynku pojawia się coraz więcej przetworzonych produktów wegańskich, warto dbać o to, aby nie wpaść zdrowotnie z deszczu pod rynnę.

Podsumowując

Dieta wegańska może mieć pozytywny wpływ na nasz układ krążenia, ale musi być odpowiednio prowadzona.

To jak? Pójdziesz do warzywniaka i zrobisz na obiad coś z fasoli. ;-)

Źródło:

Kuchta A, Lebiedzińska A, Fijałkowski M, Gałąska R, Kreft E, Totoń M, Czaja K, Kozłowska A, Ćwiklińska A, Kortas-Stempak B, Strzelecki A, Gliwińska A, Dąbkowski K, Jankowski M. Impact of plant-based diet on lipid risk factors for atherosclerosis. Cardiol J. 2016;23(2):141-8. doi: 10.5603/CJ.a2016.0002. Epub 2016 Jan 18. PMID: 26779974.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

2 odpowiedzi na “Cholesterol kontra dieta roślinna”

kurczę blaszka, a ja właśnie szukam pomocy dla mojego taty- weganin od jakichś ośmiu lat, nie spożywa alkoholu, dieta taka hm.. no je pierniczki Katarzynki i paluszki z wegańskim składem, lubi słodycze :3 ma za wysoki cholesterol i za niski poziom tego dobrego. I nadciśnienie. Zawsze tak miał, jest dużo lepiej niż przy poprzednim trybie życia, ale ciągle daleko od ideału.. może po prostu po 50 latach jedzenia śledzi i wódki ciało potrzebuje czasu, żeby się ustabilizować.. no i te pierniczki mu kazałam odstawić ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *