Opublikowano Kategorie: Artykuły

Czy brakuje Ci dobrej książki kucharskiej?

Szukaliście kiedyś książki kucharskiej? Ja tak. I nawet kilka kupiłam. Jednak każda kolejna książka z przepisami mnie denerwowała: a to niewłaściwym formatem, a to natłokiem informacji, a to trudno dostępnymi składnikami, bądź obecnością składników, których nie jem. W końcu zrezygnowałam z dalszych poszukiwań. Aż w końcu bardzo ciekawa książka znalazła mnie za pośrednictwem Wydawnictwa Znak. Jaka jest ta książka? Objaśniająca, nieskomplikowana, estetycznie podana, a przede wszystkim edukująca czytelnika i nakłaniająca go do stopniowego wprowadzania zmian. Na imię jej Ella… „Smakowita Ella”. :-)

smakowita-ella-ksiazka-kurcharska-recenzja-zdrowa-kuchnia-1

Autorką książki jest była modelka, a aktualna blogerka kulinarna Ella Woodward, która przeszła na dietę roślinną ze względów czysto zdrowotnych. W młodym wieku zachorowała na zespół posturalnej tachykardii ortostatycznej (POTS) i z osoby mało dbającej o swój stan zdrowia i nadużywającej cukru stała się ambasadorką diety roślinnej. Ella dokładnie opisuje, jak to wszystko przebiegało. Doskonale pamięta początki i dzieli się z czytelnikami swoją praktyczną wiedzą, która jest nieoceniona, kiedy zaczynamy przygodę z dietą roślinną. Jednak również wieloletni weganie znajdą tam z pewnością sporo inspiracji.

smakowita-ella-ksiazka-kurcharska-recenzja-zdrowa-kuchnia-4

Co dokładnie znajdziecie w książce „Smakowita Ella”? Na początku Ella podzieli się z Wami podstawami wiedzy na temat stosowanych w jej kuchni produktów, zachęci Was do tych, które przydadzą się w realizacji jej przepisów, poradzi też jakie sprzęty kuchenne okażą się pomocne. Wszystkie przepisy pogrupowane są natomiast w rozdziały o nazwach: produkty zbożowe, orzechy i nasiona, rośliny strączkowe, warzywa, owoce, smoothie i soki. Zanim Ella zapozna Was z konkretnymi potrawami każdorazowo otrzymacie dawkę wiedzy praktycznej co do wykorzystania danych produktów. Dowiecie się, dlaczego Ella dokonała właśnie takich wyborów, a nie innych. Po licznych przepisach pojawią się praktyczne rady oraz odpowiedzi Elli na często zadawane pytania.

smakowita-ella-ksiazka-kurcharska-recenzja-zdrowa-kuchnia-12

Książka napisana jest bardzo przystępnie, smacznie, bez zbędnego ideowego bagażu. W myśl zasady: „żyj i pozwól żyć innym”. I powiem szczerze, że tym nastawieniem Ella zjednuje sobie sporo czytelników na całym świecie i powiększa grono sympatyków diety roślinnej. Oczywiście nie z wszystkimi radami Elli się zgadzam w 100%. Nie jestem np. entuzjastką spiruliny tak jak ona. Całokształt oceniam natomiast bardzo pozytywnie.

smakowita-ella-ksiazka-kurcharska-recenzja-zdrowa-kuchnia-14

Nie ukrywam, że po lekturze tej książki bardzo się identyfikuję z jej autorką. Dlaczego? Bo i moim motorem do zmian był stan zdrowia. Bo także ja przeszłam na dietę bezmleczną, bezglutenową, pozbawioną cukru rafinowanego i przetworzonej żywności. Bo też nie miałam pojęcia o gotowaniu, kiedy zaczęłam prowadzić bloga. Podobnie jak Ella nie uznaję pracochłonnych przepisów i liczenia kalorii. I również uważam, że zmiany trzeba wprowadzać stopniowo, a na pewno przyniosą oczekiwany efekt.

smakowita-ella-ksiazka-kurcharska-recenzja-zdrowa-kuchnia-10

Teraz pozostaje mi Was zachęcić do lektury. Książka naprawdę warta uwagi. Do 31 marca możecie ją kupić taniej na stronie Wydawnictwa Znak wpisując kod rabatowy „ZASMAKUJ”. Wtedy zapłacicie jedynie 32,43 zł zamiast kwoty prawie 50 zł.

Życzę zatem miłej lektury, a niebawem z pewnością zdam relację z przygotowania jakiejś potrawy z książki.

smakowita-ella-ksiazka-kurcharska-recenzja-zdrowa-kuchnia-6

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (23 ocen, Średnia: 4,90 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

4 komentarzy do “Czy brakuje Ci dobrej książki kucharskiej?”

      1. Rozpadały się podczas smażenia. Ogólnie wydaje mi się , że z proporcjami i konsystencją ciasta coś nie tak.
        Mam jeszcze pytanie. Ella często w wypiekach używa nasion i orzechów. Czy Twoim zdaniem jest to zdrowe? Z tego co wiem to orzechy i nasiona poddawane wysokim temperaturom stają się szkodliwe , ponieważ wytwarzają się tłuszcze TRANS.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *