Raczej rzadko piekę chleby tradycyjne. Szczególnie nie lubię wypróbowywać nowych przepisów na chleb bezglutenowy, bo zwykle są obarczone dość dużym ryzykiem nieudania się. Przepadam za to za szybkimi w przygotowaniu chlebkami przypominającymi placki. One udają się zawsze.
Robi się je w kilka chwil. Dziś chlebek z komosy ryżowej. Quinoa to bardzo wartościowe pseudozboże, które przyda się nie tylko w diecie bezglutenowej.
Na co?
Chlebek nadaje się na śniadanie. Może być podany w towarzystwie roślinnych past do chleba, ale także np. z wędzonym tofu i musztardą. ;-) Wiem, że to dziwnie brzmi, ale smakuje wybornie. No i oczywiście dodatki warzywne obowiązkowe. Sprawdza się świetnie jako zdrowa przekąska na imprezę.
Czego potrzebujesz?
Piekarnika i blaszki/płaskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam takiej o wymiarach 25 x 20 cm. Konieczny jest blender lub inne urządzenie wysokoobrotowe.
Składniki:
- 2 szklanki białej komosy ryżowej (300 g),
- 10 szt. suszonych pomidorów z oleju (80 g),
- zioła i przyprawy: sos sojowy (u mnie bezglutenowy, z obniżoną zawartością soli), tymianek, ulubiona mieszanka ziołowa (u mnie tzw. przyprawa włoska zawierająca czosnek, czarnuszkę, cebulę, majeranek, pieprz turecki, kozieradkę i cząber z lubczykiem),
- 60 g napoju ryżowego niesłodzonego (możesz użyć innego),
- 25 g oleju rzepakowego rafinowanego lub oliwy.
Przygotowanie:
Komosę należy moczyć przez kilka godzin (minimum 6).
Odlewamy wodę z komosy i umieszczamy ją w naczyniu miksującym blendera lub innego sprzętu wysokoobrotowego. Blendujemy dokładnie z napojem ryżowym, olejem, pomidorami i przyprawami oraz ziołami.
„Ciasto” wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut (opcja góra – dół).
Kroimy i jemy po całkowitym ostudzeniu.
Tu przeczytasz więcej: co jeść zamiast chleba.
26 odpowiedzi na “Pomidorowy chlebek z komosy ryżowej”
Chlebek wyszedl przepyszny, mimo ze zapomnialam dodac oleju ;-) Niestety brzegami papier sie do niego przykleil :-( Moj piekarnik nie ma opcji gora-dol rownoczesnie. Piecze albo z gory, albo od dolu, wiec pieklam w takim malym piekarniko-tosterze. Czy myslisz, ze mozna go piec w tradycyjnym piekarniku tylko od dolu? Pozdrawiam!
Może warto posmarować papier lekko tłuszczem? Myślę, że tradycyjny piekarnik da radę, ale nie wiem czy nie trzeba będzie trochę dłużej potrzymać. Pozdrawiam również. :)
Tak, tak… papier posmarowalam, ale jak widac nic to nie dalo ;-(
Oj. :( Może papier jakiś felerny? Lub następnym razem spróbuj wyłożyć go drugą stroną. :)
Zamiast mleka ryżowego może być po prostu woda?
Tak.
Hej, jakiej powinien być konsystencji po wyjęciu z piekarnika? Czy że tak powiem stwardnieje z czasem po wyjęciu? Bo narazie jest bardzo miękki.
Być może twój piekarnik potrzebuje dłuższego czasu?
Czesc Aga, co zaproponawalabys zamist pomidorow? Ja ograniczam warzywa psiankowate.
Może popróbuj z puree z dyni? Tylko musi być intensywnie doprawione, bo pomidory suszone podkręcają mocno smak.
A komosy nie trzeba najpierw ugotować? to skrót myślowy czy naprawdę wystarczy moczenie i blenduje się surową?
W tym przepisie nie trzeba, ale ważne, żeby namoczyć komosę przez kilka dobrych godzin.
Może być olej kokosowy lub oliwa?
Jasne!
Naprawdę fajne te „chlebki” smaczne i przyjemne w konsystencji, dziękuję :-*
Miało być pod postem z przepisem z pizzeryjkami z komosy i mąki z ciecierzycy, ten przepis czeka na wypróbowanie ;-) możesz Aga przenieść?
Nie mam możliwości przeniesienia. ;) Ale cieszę się, że pizzerinki smakowały. <3
Pyszne to!☺️ Super alternatywa dla pieczywa.
A komosę moczymy w zimnej? ciepłej? czy gorącej wodzie?
W wodzie w temp. pokojowej.
Uwielbiam ten chlebek, dziękuję Ci za przepis ❤️ Robiłam pierwszy raz i nie byłam do końca przekonana, a teraz nie mogę się doczekać kolejnej partii :D Pozdrawiam serdecznie!
Cieszę się. :) Pozdrawiam!
Ile czasu poleży taki chlebek jezeli musi?? I czy w folii, papierze, ścierce????
Ja przechowuję w lodówce. Najlepiej smakuje w dniu przygotowania lub ewentualnie na następny dzień.
Czy inna kasza sie nadaje? Bulgur np. do tego przepisu???
Tak, z innymi kaszami też można robić.