Opublikowano Kategorie: drugie daniakolacjena wynos/ na wycieczkęobiadyprzekąski i przystawkiPrzepisy

Imprezowe kotleciki na raz

Jeśli zapraszasz czasem przyjaciół, znajomych czy rodzinę na imprezy, gremialne spotkania, grille etc. to zapewne masz już przetrenowany swój żelazny zestaw imprezowych przekąsek. Ja przeważnie przygotowuję sałatki i jakieś „kotleciki na raz” ;-) Na blogu są już chociażby przecudnej urody kotleciki z soczewicy. Dziś przedstawiam małe wegańskie kotleciki w nieco innym wydaniu. Równie pyszne i aromatyczne.

imprezowe-weganskie-kotleciki-z-fasoli-mung-7

Na co?

Te roślinne kotlety możesz zrobić po prostu na obiad. U nas sprawdzają się także jako zdrowa kolacja. To znakomita przystawka lub przekąska na imprezę, na raz, góra dwa, kęsy. ;-) Możesz również wziąć je z dodatkami jako lunch do pracy, szkoły czy jako prowiant na wycieczkę.

imprezowe-weganskie-kotleciki-z-fasoli-mung-12

Czego potrzebujesz?

Piekarnika z blachą wyłożoną papierem do pieczenia, urządzenia wysokoobrotowego (bardzo dobrego blendera lub robota kuchennego), ew. młynka do kawy.

imprezowe-weganskie-kotleciki-z-fasoli-mung-6

Składniki:

  • 200 g suchej fasoli mung (ok. 600 g ugotowanej),
  • 1 duża cebula (moja ważyła 135 g),
  • 80 g suchych płatków owsianych (u mnie bezglutenowe),
  • 10-12 sztuk suszonych pomidorów z oleju,
  • 1 mały pęczek pietruszki bez łodyg (u mnie 35 g),
  • 70 g słonecznika,
  • 1 łyżeczka czarnuszki,
  • 3 łyżeczki zielonej czubrycy,
  • olej kokosowy lub ryżowy do zeszklenia cebuli i delikatnego wysmarowania papieru do pieczenia.

imprezowe-weganskie-kotleciki-z-fasoli-mung-5

Przygotowanie:

Fasolę mung namoczyć i ugotować, a następnie odcedzić i ostudzić.

Cebulę obrać, pokroić i zeszklić w minimalnej ilości oleju wymieszanego z wodą.

Jeśli nie dysponujesz dobrym blenderem, malakserem, mikserem lub robotem to płatki owsiane i słonecznik warto rozdrobnić w młynku do kawy. Ale to wersja dla cierpliwych minimalistów. ;-)

imprezowe-weganskie-kotleciki-z-fasoli-mung-4

Jeśli jednak dysponujesz jakimś użytecznym sprzętem to rozdrobnij wszystko w tymże. Nie na zupełnie gładką masę, ale tak na prawie gładką. ;-)

Dodaj przyprawy, porządnie wyrób „ciasto”, formuj kulki, następnie je spłaszczaj i tak oto powstaną zgrabne kotleciki. Żeby ciasto nie kleiło się do rąk warto co jakiś czas zwilżyć je wodą.

Kotleciki należy piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym olejem. W temperaturze 200 stopni wystarczy 20 minut, ale zachowaj czujność, bo po przeprowadzce widzę, że każdy piekarnik jest indywidualistą. ;-) Około połowy czasu pieczenia kotleciki można odwrócić na drugą stronę.

Smaczności!

Ps. Z podanych ilości składników wychodzi ok. 30 małych kotlecików czyli pełna blacha.

Koniecznie zerknij na pozostałe wegańskie kotlety na blogu.

imprezowe-weganskie-kotleciki-z-fasoli-mung-2

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (53 ocen, Średnia: 4,77 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

2 komentarzy do “Imprezowe kotleciki na raz”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *