Muffiny z płatków

Dziś szybkie i proste babeczki, które oczarowały moje dziecko. Więc skoro oczarowały, to mam nadzieję zasmakują również i Tobie.

pyszne-prosty-przepis-muffiny-bez-cukru-bez-glutenu-z-platkow-13

Na co?

Takie muffiny to świetny pomysł na drugie śniadanie do szkoły, ale również na deser.

Czego potrzebujesz?

Foremek na muffinki (ja użyłam silikonowych), piekarnika, blachy, blendera lub innego urządzenia wysokoobrotowego i ew. młynka.

pyszne-prosty-przepis-muffiny-bez-cukru-bez-glutenu-z-platkow-5

Składniki:

  • 1,75 szklanki płatków teff (przeczytaj, co to jest teff),
  • 0,25 szklanki płatków owsianych (u mnie bezglutenowych),
  • 0,75 szklanki wiórków kokosowych niesiarkowanych,
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego niemielonego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowego),
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta wanilii,
  • szczypta soli,
  • 3 dojrzałe banany,
  • 1 szklanka napoju sojowego niesłodzonego z wapniem,
  • 1 niewielkie jabłko,
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego rafinowanego lub kokosowego,
  • 0,5 szklanki rodzynek,
  • kilka daktyli.

pyszne-prosty-przepis-muffiny-bez-cukru-bez-glutenu-z-platkow-9

Przygotowanie:

Płatki teff rozdrobnić na mąkę.

Dodać do nich nierozdrobnione płatki owsiane i inne suche składniki. Wymieszać.

Dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz daktyli. Zblendować.

Ciasto umieścić w foremkach na muffiny.

Daktyle posiekać i kawałki włożyć w muffiny.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Po tym czasie otworzyć piekarnik i pozostawić muffiny w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach jeszcze przez jakieś 10 minut.

Jeść po ostudzeniu. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

 pyszne-prosty-przepis-muffiny-bez-cukru-bez-glutenu-z-platkow-3

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

2 odpowiedzi na “Muffiny z płatków”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *