Bezglutenowe i wegańskie babeczki – komosanki

Czasem jest tak, że zostaje ugotowana komosa ryżowa (quinoa). Miała być użyta do czegoś innego, ale trzeba było przygotować szybką i zdrową słodkość więc powstały „komosanki”. Nieskomplikowane takie coś na ząb, a dziecko przeszczęśliwe. Czegóż chcieć więcej?

Na co?

Takie bezglutenowe babeczki z komosy ryżowej sprawdzą się na słodki podwieczorek, do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy, na drugie śniadanie czy słodką przekąskę.

Czego potrzebujesz?

Aby przygotować takie bezglutenowe babeczki z komosy ryżowej, będziesz potrzebować piekarnika, foremek na muffinki (ja użyłam silikonowych), blendera do zmiksowania owoców z mlekiem (nie musi być jakiś mocny).

Bezglutenowe babeczki – składniki:

  • 100 g komosy ryżowej (quinoa),
  • 4 niewielkie jabłka,
  • 1 szklanka mleka kokosowego z dodatkiem wapnia (nie takiego gęstego mleczka z puszki tylko napoju kokosowego fortyfikowanego wapniem),
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej,
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej,
  • 0,5 szklanki rodzynek niesiarkowanych.

Bezglutenowe babeczki – przygotowanie:

Komosę ugotować i ostudzić. 100 g komosy ugotowałam w ok. 400 ml wody (gotowałam ok. 15 minut –  aż wchłonęła całą wodę).

Jabłka obrać, usunąć gniazda i zblendować z mlekiem.

Wymieszać dokładnie mąki z pozostałymi składnikami. Ja prostu ugniotłam wszystko dokładnie ręką.

Wyłożyć masę do foremek na muffinki. Ubić ją każdorazowo łyżeczką.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.

Z podanych ilości otrzymałam ok. 19 małych muffinek. Ale uwaga! Ja moje foremki wypełniałam tak do max 3/4 ich pojemności gdyż zakładałam zrobienie jakiegoś kremu na wierzch. Ale zapomniałam o kremie (wychodzi znowu, że nie grzeszę zbytnim rozgarnięciem). Natomiast dziecku i tak smakowało więc po co przepłacać? ;-)

Nie bądź jak ja i zrób jakiś krem z dodatkiem świeżych owoców. Może być np. coś na bazie tapioki, nasion chia, albo co tam lubisz. Smacznego!

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

8 odpowiedzi na “Bezglutenowe i wegańskie babeczki – komosanki”

jakiej firmy używasz mleko kokosowe- wszystkie kokosowe napoje w moim sklepie są takie sztuczne-prosze o podpowiedź

witaj, jestem na diecie i nie mogę owoców ani mąki kukurydzinej. Czym mogę zastąpić te produkty?? A jesli nie mogę zastąpić to czy mogę pominąć??

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *