Opublikowano Kategorie: do piciaPrzepisyśniadania

Domowe mleko kokosowe – szybkie, pyszne i zdrowe (do płatków, do kawy, do deserów i koktajli)

Wszyscy Ci, którzy próbowali mleka migdałowego z pewnością chcą jeszcze jakiegoś wegemleka. ;-) W każdym razie tak ćwierkają ptaki zwiastujące nadchodzącą wiosnę! No to dziś post o tym, jak robię mleko kokosowe. Bardzo szybkie w przygotowaniu i wcale nie przypomina mleczka kokosowego z puszki, którego udało Wam się może kiedyś skosztować. To mleko robi się z wiórków kokosowych. Mleko kokosowe znakomicie nadaje się do podgrzewania więc wegekakao, budynie i inne ciepłe desery idealnie będą z niego wychodziły.

Czego potrzebujesz?

Blendera kielichowego, dzbanka na mleko, gazy jałowej zakupionej w aptece i gumki do jej przytrzymania na dzbanku. Oczywiście w sklepach internetowych można zakupić lniany lub bawełniany worek do samodzielnej produkcji mleka, ale mnie lepiej współpracuje się z gazą. Gaza też nie narzeka. ;-)

Składniki:

  • 1 szklanka wiórków kokosowych (niesiarkowanych),
  • 3-4 szklanki bardzo ciepłej/ gorącej wody.

Przygotowanie:

Wiórki kokosowe zalewamy bardzo ciepłą/ gorącą wodą i blendujemy. Następnie przygotowujemy dzbanek z jałową gazą (może być podwójnie złożona), nakładamy gumkę recepturkę i powolutku przelewamy powstałe „mleko”. Ja dociskam kokosowe pozostałości jeszcze łyżeczką, aby maksymalnie „wydoić” wiórki. ;-) Gdy nie ma już miejsca na pulpę, wykładam ją łyżeczką do osobnej miseczki. I to wszystko! Mleko pijemy albo dodajemy tam gdzie wymagane jest dodanie jakiegoś mleka.
A co robimy z pulpą? Możemy zrobić z niej ciasteczka czy też pralinki. Możemy też wysuszyć ją w piekarniku i otrzymać tym samym kokosową „mąkę”. Róbta co chceta! Tylko nie wyrzucajta proszę. :-) Po wyjęciu z lodówki może okazać się, że na wierzchu mleka powstała „śmietanka”. Możecie użyć jej właśnie do kawy lub zwyczajnie ogrzać mleko i poczekać aż tłusta „śmietanka” połączy się z resztą chudszego mleka. Do produkcji mleka możecie oczywiście użyć mniej wiórków – wszystko zależy od tego, jak tłuste i esencjonalne mleko chcecie otrzymać.

 

Ocena czytelników: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Brak ocen artykułu)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się dietetyką, żywieniem i propagowaniem zdrowych nawyków. W skrócie: Pomagam ludziom lepiej żyć, dzięki temu że lepiej jedzą. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.


Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

10 komentarzy do “Domowe mleko kokosowe – szybkie, pyszne i zdrowe (do płatków, do kawy, do deserów i koktajli)”

  1. Dopiero po przeczytania posta zdałam sobie sprawę, że to przecież MOJA WYCHOWAWCZYNI! :D No nieźle. Zupełnie inny blog niż wcześniej, a ja jestem o wiele bardziej odważna w diecie roślinnej w kuchni. Zabieram się za mleko;)

    Pozdrawiam,
    Karolina

      1. Skorzystałam nawet bardzo! :D Za mną już paluchy makowo-kokosowe. Wszyscy się zajadają, że aż im się uszy trzęsą :D

      2. Te paluchy to wypadek przy pracy. ;) Ale wypadki i recykling kuchenny są najlepsze. :D

  2. Pani Agnieszko, ten blog cały czas mnie inspiruje i nareszcie jem zdrowo :) Właśnie robię sobie mleko z tego przepisu, ale zastanawiam się, co mogę wykombinować z tych wiórków – myślałam, o jakimś sosie. Jednak jak tylko próbuję eksperymentować w kuchni to mam w domu tragedię. Zna Pani może jakiś przepis, do którego mogłabym wykorzystać te wiórki? Pozdrawiam serdecznie, szczęśliwego nowego roku!

  3. Uratowałaś nas tym przepisem. Zaczęłam robić zupę wegetariańska curry z mlekiem kokosowym i w połowie zauważyłam, że nie mam mleka Wszystkie przepisy kazały odstawić na noc, a ja tyle czasu nie miałam. Dzięki jeszcze raz!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *