Opublikowano Kategorie: do piciaPrzepisyśniadania

Domowe mleko kokosowe – szybkie, pyszne i zdrowe (do płatków, do kawy, do deserów i koktajli)

Wszyscy Ci, którzy próbowali mleka migdałowego z pewnością chcą jeszcze jakiegoś wegemleka. ;-) W każdym razie tak ćwierkają ptaki zwiastujące nadchodzącą wiosnę! No to dziś post o tym, jak robię mleko kokosowe. Bardzo szybkie w przygotowaniu i wcale nie przypomina mleczka kokosowego z puszki, którego udało Wam się może kiedyś skosztować. To mleko robi się z wiórków kokosowych. Mleko kokosowe znakomicie nadaje się do podgrzewania więc wegekakao, budynie i inne ciepłe desery idealnie będą z niego wychodziły.

Czego potrzebujesz?

Blendera kielichowego, dzbanka na mleko, gazy jałowej zakupionej w aptece i gumki do jej przytrzymania na dzbanku. Oczywiście w sklepach internetowych można zakupić lniany lub bawełniany worek do samodzielnej produkcji mleka, ale mnie lepiej współpracuje się z gazą. Gaza też nie narzeka. ;-)

Składniki:

  • 1 szklanka wiórków kokosowych (niesiarkowanych),
  • 3-4 szklanki bardzo ciepłej/ gorącej wody.

Przygotowanie:

Wiórki kokosowe zalewamy bardzo ciepłą/ gorącą wodą i blendujemy. Następnie przygotowujemy dzbanek z jałową gazą (może być podwójnie złożona), nakładamy gumkę recepturkę i powolutku przelewamy powstałe „mleko”. Ja dociskam kokosowe pozostałości jeszcze łyżeczką, aby maksymalnie „wydoić” wiórki. ;-) Gdy nie ma już miejsca na pulpę, wykładam ją łyżeczką do osobnej miseczki. I to wszystko! Mleko pijemy albo dodajemy tam gdzie wymagane jest dodanie jakiegoś mleka.
A co robimy z pulpą? Możemy zrobić z niej ciasteczka czy też pralinki. Możemy też wysuszyć ją w piekarniku i otrzymać tym samym kokosową „mąkę”. Róbta co chceta! Tylko nie wyrzucajta proszę. :-) Po wyjęciu z lodówki może okazać się, że na wierzchu mleka powstała „śmietanka”. Możecie użyć jej właśnie do kawy lub zwyczajnie ogrzać mleko i poczekać aż tłusta „śmietanka” połączy się z resztą chudszego mleka. Do produkcji mleka możecie oczywiście użyć mniej wiórków – wszystko zależy od tego, jak tłuste i esencjonalne mleko chcecie otrzymać.

 

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

8 komentarzy do “Domowe mleko kokosowe – szybkie, pyszne i zdrowe (do płatków, do kawy, do deserów i koktajli)”

  1. Dopiero po przeczytania posta zdałam sobie sprawę, że to przecież MOJA WYCHOWAWCZYNI! :D No nieźle. Zupełnie inny blog niż wcześniej, a ja jestem o wiele bardziej odważna w diecie roślinnej w kuchni. Zabieram się za mleko;)

    Pozdrawiam,
    Karolina

      1. Skorzystałam nawet bardzo! :D Za mną już paluchy makowo-kokosowe. Wszyscy się zajadają, że aż im się uszy trzęsą :D

        1. Te paluchy to wypadek przy pracy. ;) Ale wypadki i recykling kuchenny są najlepsze. :D

  2. Pani Agnieszko, ten blog cały czas mnie inspiruje i nareszcie jem zdrowo :) Właśnie robię sobie mleko z tego przepisu, ale zastanawiam się, co mogę wykombinować z tych wiórków – myślałam, o jakimś sosie. Jednak jak tylko próbuję eksperymentować w kuchni to mam w domu tragedię. Zna Pani może jakiś przepis, do którego mogłabym wykorzystać te wiórki? Pozdrawiam serdecznie, szczęśliwego nowego roku!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Brak ocen artykułu)