„Wolni od glutenu” dr Alessio Fasano

Na rynku jest coraz więcej publikacji na temat glutenu i schorzeń z nim związanych. Jakiś czas temu pojawiła się pewna książka, która moim zdaniem najbardziej sensownie zajmuje się tematem. Czegoś takiego jeszcze nie było i myślę, że nieprędko pojawi się publikacja (dostępna dla każdego) podobnej wagi.

wolni-od-glutenu-recenzja-ksiazki-4

Dla kogo jest ta książka?

Myślę, że jej niewątpliwą zaletą jest fakt, że zawiera informacje bardzo wartościowe dla wielu osób. Skorzystają na niej zarówno specjaliści (dietetycy, szeroko pojęci żywieniowcy, lekarze), ale również osoby borykające się ze schorzeniami związanymi z glutenem. To także lektura godna polecenia dla osób jakkolwiek związanych z przemysłem spożywczym. Nie wspominając o wszystkich osobach przekonanych o tym, że gluten jest zły dla każdego.

Co zawiera książka „Wolni od glutenu”?

W kontekście osób zmagających się z celiakią, nieceliakalną nietolerancją glutenu, czy też alergią, książka ta jest przydatna z wielu względów. Autor opisuje w niej:

  • najczęstsze mity związane z glutenem (rozprawia się z nimi w bardzo metodyczny sposób zachowując olbrzymią dozę naukowej wstrzemięźliwości),
  • mechanizmy, za sprawą których gluten może niektórym osobom szkodzić (tu znakomite epickie analogie pomogą również laikowi zrozumieć pewne procesy),
  • zaburzenia, które mogą wynikać ze spożycia glutenu,
  • możliwy wpływ glutenu na mózg,
  • niejasności i wątpliwości we współczesnej nauce i tzw. złoty środek,
  • zalecaną diagnostykę adekwatną do aktualnego stanu wiedzy ekspertów i potrzeb pacjenta,
  • przypadki szczególne czyli co robić kiedy reagujemy niespecyficznie, a diagnostyka płata figle,
  • dokładne wytyczne dotyczące tego jak żyć bez glutenu (większość, choć nie wszystkie, do przeniesienia na nasz polski grunt),
  • zasady kuchni bezglutenowej i podróżowania oraz jadania na mieście,
  • dietę bezglutenową w ciąży i okresie dzieciństwa i na pozostałych etapach życia (aspekty zarówno praktyczne jak i psychologiczne).

I oczywiście odpowiada na moje ulubione pytanie czyli czy każdy powinien przejść na dietę bezglutenową.

wolni-od-glutenu-recenzja-ksiazki-2

Ale właśnie, kim jest w ogóle autor?

Nie, to nie żaden samozwańczy ekspert, który nakazuje wszystkim ludziom na globie odstawić gluten, bo ten jest „zły i nie rozwija”. To człowiek, który większość swojego życia zawodowego spędził na badaniach, leczeniu i diagnozowaniu pacjentów chorujących na celiakię i nie tylko.

Dr Alessio Fasano to uznany gastroenterolog, którego upór i dociekliwość sprawiła, że celiakia nie jest już sprowadzana jedynie do zaburzeń złego wchłaniania charakterystycznych dla okresu dziecięcego.

Fasano powołuje się na autorytatywne badania i doświadczenia z pracy klinicznej. Analizuje dotychczasowe standardy diagnostyczne, nie szczędzi im słów krytyki, ale również wyjaśnia z czego wynikały błędy, które czasami pokutują do dziś. Dotyczy to jak najbardziej diagnostyki w naszym kraju, gdzie poziom wiedzy specjalistów jest wciąż bardzo różny. Ma to niebagatelny wpływ na diagnostykę celiakii, która okazuje się być bardzo skomplikowana.

wolni-od-glutenu-recenzja-ksiazki-1

Dlaczego warto?

Czytając tę książkę zrozumiałam, dlaczego byłam prowadzona przez specjalistów w błędny sposób (zarówno jako dziecko jak i później – jako dorosła osoba) i na co dziś każda osoba podejrzewająca u siebie negatywne działanie glutenu powinna zwrócić uwagę.

Okazuje się, że do kontrowersyjnego tematu glutenu też można podejść bez popadania w skrajności, bez zbędnej demagogii, bez uogólnień, a do tego z rozwagą, i przy zachowaniu bezpieczeństwa i komfortu pacjenta.

Po przeczytaniu tej książki z pewnością rozjaśni Ci się kwestia doboru specjalistów i zwrócisz uwagę na wiele niebezpieczeństw, które niosą ze sobą wszelkie aprioryczne sądy generowane przez pseudo-specjalistów.

Fasano, mimo wielkiego doświadczenia i wiedzy, opowiada się jednoznacznie za… pokorą. Pokorą wobec tego, co wiemy i czego dowiemy się (być może) za jakiś czas. Po lekturze tej książki mam poczucie, że chciałabym czytać więcej publikacji właśnie takich specjalistów.

Bardzo polecam, a na zakończenie (i na nabranie apetytu na książkę) najcudowniejszy cytat z dr Fasano:

Jelita nie są jak Las Vegas: co się w nich dzieje, wcale w nich nie pozostaje.

 

SPRAWDŹ DOSTĘPNOŚĆ KSIĄŻKI I NAJNIŻSZĄ CENĘ

wolni-od-glutenu-recenzja-ksiazki-3

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *