Słodko – gorzka sałatka z roszponką na każdą porę dnia

Przygotujesz ją naprawdę ekspresowo, jeśli ugotujesz sobie wcześniej ciecierzycę. Uwielbiam takie sałatki. Pamiętaj, że rośliny zielonolistne na talerzu każdego dnia to jedna z lepszych rzeczy, które możesz zrobić dla swojego organizmu!

W tym przepisie poszalałam, bo nawet rasowy dressing zrobiłam. Zwykle ograniczam się do polania wszystkiego odrobiną soku z cytryny, posypania natką pietruszki i tyle. Ale co tam! Raz się żyje. ;-)

Słodko - gorzka sałatka z roszponką prosty przepis na wegańską sałatkę

Na co?

Taka sałatka z roszponką nada się zarówno na śniadanie, jak i lekki obiad czy kolację. Daruj sobie może jednak takie śniadanie, jeśli idziesz do ludzi (uwaga, czosnek!).

Bardzo lubię kombinację smaku gorzkiego i słodkiego. Lekka goryczka oliwy w połączeniu z gruszką i odrobiną syropu klonowego to smak, w którym się zakochałam.

Słodko - gorzka sałatka z roszponką prosty przepis na bezglutenową sałatkę

Czego potrzebujesz?

Do przygotowania sałatki z roszponką przyda Ci się na pewno blender (najłatwiej będzie z ręcznym), aby przygotować dressing.

Sałatka z roszponką prosty przepis wegański

Sałatka z roszponką – składniki:

  • 125 g świeżej roszponki,
  • 1 szklanka ugotowanej i ostudzonej ciecierzycy (zerknij na moje przepisy z ciecierzycą),
  • 2 średniej wielkości gruszki,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 70 ml oliwy (najlepiej intensywnej w smaku) + 10-20 ml wody (ilość oliwy możesz ograniczyć na rzecz wody, jeśli ograniczasz tłuszcz),
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego,
  • zioła i przyprawy: 1 łyżka czosnku niedźwiedziego, sól i pieprz do smaku.

Sałatka z roszponką prosty przepis bezglutenowy

Sałatka z roszponką – przygotowanie:

Gruszki obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w kostkę.

Wymieszać roszponkę z ciecierzycą i gruszkami.

Zblendować składniki dressingu: posiekaną drobno natkę pietruszki, czosnek, wodę, oliwę, ocet balsamiczny, syrop klonowy, czosnek niedźwiedzi oraz sól i pieprz do smaku.

Sałatkę wymieszać z dressingiem. Podawać z ulubionym pieczywem – najlepiej lekko podpieczonym w piekarniku. Najlepiej z piekarnika smakuje mi zbity chleb gryczano-jaglany. Moje niedawne odkrycie, ach ślinka mi cieknie! ;-)

Z podanych ilości otrzymasz porcję sałatki z roszponką dla dwóch osób.

Zerknij koniecznie na moje pomysły na zdrowe posiłki do pracy.

Sałatka z roszponką, ciecierzycą i gruszką prosty zdrowy przepis

Zobacz moje pozostałe przepisy na sycące sałatki.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

6 odpowiedzi na “Słodko – gorzka sałatka z roszponką na każdą porę dnia”

W sezonie na gruszki na pewno ją zrobię, teraz żyję truskawkami! ;) Bardzo się cieszę, że zaczęłaś nagrywać również filmiki. :) Zawsze chętnie słucham czegoś pożytecznego i mądrego, trzymam kciuki za rozwój! ;)

Witaj Aga;
będę jutro miała na kolacji urodzinowej jedną osobę, która nie toleruje glutenu
chciałabym przygotować własnie tę sałatkę ale mam pytanie czym mogę zastąpić
syrop klonowy?
Pozdrawiam Ewa;

Zrobiłam że szpinakiem, bo akurat miałam go do zjedzenia na już, wyszło również genialne. Super pyszny szybki przepis. Takie lubię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *