Opublikowano Kategorie: kolacjeprzekąski i przystawkiPrzepisysałatki i surówkiśniadania

Słodko – gorzka sałatka z roszponką na każdą porę dnia

Przygotujesz ją naprawdę ekspresowo, jeśli ugotujesz sobie wcześniej ciecierzycę. Uwielbiam takie sałatki. Pamiętaj, że rośliny zielonolistne na talerzu każdego dnia to jedna z lepszych rzeczy, które możesz zrobić dla swojego organizmu!

W tym przepisie poszalałam, bo nawet rasowy dressing zrobiłam. Zwykle ograniczam się do polania wszystkiego odrobiną soku z cytryny, posypania natką pietruszki i tyle. Ale co tam! Raz się żyje. ;-)

Słodko - gorzka sałatka z roszponką prosty przepis na wegańską sałatkę

Na co?

Taka sałatka z roszponką nada się zarówno na śniadanie, jak i lekki obiad czy kolację. Daruj sobie może jednak takie śniadanie, jeśli idziesz do ludzi (uwaga, czosnek!).

Bardzo lubię kombinację smaku gorzkiego i słodkiego. Lekka goryczka oliwy w połączeniu z gruszką i odrobiną syropu klonowego to smak, w którym się zakochałam.

Słodko - gorzka sałatka z roszponką prosty przepis na bezglutenową sałatkę

Czego potrzebujesz?

Do przygotowania sałatki z roszponką przyda Ci się na pewno blender (najłatwiej będzie z ręcznym), aby przygotować dressing.

Sałatka z roszponką prosty przepis wegański

Sałatka z roszponką – składniki:

  • 125 g świeżej roszponki,
  • 1 szklanka ugotowanej i ostudzonej ciecierzycy (zerknij na moje przepisy z ciecierzycą),
  • 2 średniej wielkości gruszki,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 70 ml oliwy (najlepiej intensywnej w smaku) + 10-20 ml wody (ilość oliwy możesz ograniczyć na rzecz wody, jeśli ograniczasz tłuszcz),
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego,
  • zioła i przyprawy: 1 łyżka czosnku niedźwiedziego, sól i pieprz do smaku.

Sałatka z roszponką prosty przepis bezglutenowy

Sałatka z roszponką – przygotowanie:

Gruszki obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w kostkę.

Wymieszać roszponkę z ciecierzycą i gruszkami.

Zblendować składniki dressingu: posiekaną drobno natkę pietruszki, czosnek, wodę, oliwę, ocet balsamiczny, syrop klonowy, czosnek niedźwiedzi oraz sól i pieprz do smaku.

Sałatkę wymieszać z dressingiem. Podawać z ulubionym pieczywem – najlepiej lekko podpieczonym w piekarniku. Najlepiej z piekarnika smakuje mi zbity chleb gryczano-jaglany. Moje niedawne odkrycie, ach ślinka mi cieknie! ;-)

Z podanych ilości otrzymasz porcję sałatki z roszponką dla dwóch osób.

Zerknij koniecznie na moje pomysły na zdrowe posiłki do pracy.

Sałatka z roszponką, ciecierzycą i gruszką prosty zdrowy przepis

Zobacz moje pozostałe przepisy na sycące sałatki.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się dietetyką, żywieniem i propagowaniem zdrowych nawyków. W skrócie: Pomagam ludziom lepiej żyć, dzięki temu że lepiej jedzą. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.


Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

6 komentarzy do “Słodko – gorzka sałatka z roszponką na każdą porę dnia”

  1. W sezonie na gruszki na pewno ją zrobię, teraz żyję truskawkami! ;) Bardzo się cieszę, że zaczęłaś nagrywać również filmiki. :) Zawsze chętnie słucham czegoś pożytecznego i mądrego, trzymam kciuki za rozwój! ;)

  2. Witaj Aga;
    będę jutro miała na kolacji urodzinowej jedną osobę, która nie toleruje glutenu
    chciałabym przygotować własnie tę sałatkę ale mam pytanie czym mogę zastąpić
    syrop klonowy?
    Pozdrawiam Ewa;

  3. Zrobiłam że szpinakiem, bo akurat miałam go do zjedzenia na już, wyszło również genialne. Super pyszny szybki przepis. Takie lubię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *