Opublikowano Kategorie: kolacjeprzekąski i przystawkiPrzepisyresztki z tygodniasałatki i surówkiśniadania

Sałatka z kapusty pekińskiej i czerwonej fasoli

Dziś sałatka, która u nas przetestowana została jako… kolacja. Tak, tak, była całkiem sycąca ze względu na obecność fasoli. Małżon zjadł dwie michy, ja jedną wielką, a dziecko ochoczo wyjadało fasolę. Polecam zatem jako rozrywkę rodzinną: szukanie czerwonej fasoli w stogu kapusty pekińskiej. :-) Sałatka nada się na pewno do zabrania ze sobą na wycieczkę, do szkoły, pracy, choć jej kolor najfajniejszy zaraz po przygotowaniu.

Na co?

Na zdrowe i pyszne śniadanie lub nawet na kolację. Wartościowa, pyszna i energetyczna sałatka. Zobacz moje pozostałe przepisy na sycące sałatki.

Czego potrzebujesz?

Wielkiej miski, noża i deski do krojenia.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości (lub nawet spora) kapusta pekińska,
  • 200-250 g fasoli czerwonej (ugotowanej bądź w razie wyjątkowego niedoczasu z puszki),
  • pęczek zielonej pietruszki,
na „sos”:
  • 2 szt. awokado,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • odrobina soku z cytryny cytryny,
  • 2-3 łyżeczki syropu klonowego,
  • odrobina octu balsamicznego,
  • sól.

Przygotowanie:

Kapustę kroimy i mieszamy z fasolą oraz posiekaną natką pietruszki.

Przygotowujemy sos: wnętrze awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z cytryny, oliwę, syrop klonowy, ocet i sól. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, a następnie łączymy z sałatką.

Uwaga! Z przygotowanych składników wyczarujecie wielką michę pysznej sałatki. I bardzo dobrze, bo tak fajnie smakuje, że każdy bierze dokładkę. :-)

Tu znajdziesz inne pomysły na szybkie i zdrowe jedzenie.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się dietetyką, żywieniem i propagowaniem zdrowych nawyków. W skrócie: Pomagam ludziom lepiej żyć, dzięki temu że lepiej jedzą. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.


Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

5 komentarzy do “Sałatka z kapusty pekińskiej i czerwonej fasoli”

  1. Witam, czy mogę użyć innej fasoli? Np. Czarnej, adzuki lub czarne oczko? Jeśli tak to jak ją przygotować? Pozdrawiam serdecznie. P.s. Jestem zachwycona Pani przepisami! Od miesiąca nic innego nie gotuje☺

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *