Opublikowano Kategorie: przekąski i przystawkiPrzepisyśniadaniaz owocamizdrowe słodkości

Bananowe placuszki bezglutenowe z jabłkiem

Moje dziecko, jak chyba większość dzieci, przepada za wszelkiej maści placuszkami. Robię najróżniejsze, mieszając różne mąki bez ładu i składu, a często zapominam w ogóle co z czym i w jakiej ilości zmieszałam. Ostatnio weszłam na wyższy poziom koncentracji i spisałam składniki. ;) Smacznego!

Dobre placuszki nie są złe. W sumie ilość kombinacji składników jest nieograniczona. Placuszki można podać ze świeżymi owocami, orzechami (lub masłem orzechowym), czy nawet z dodatkiem bitej śmietany z mleczka kokosowego albo po prostu z dżemem (najlepiej oczywiście domowej roboty i bez cukru). Co kto lubi.

Na co?

Placuszki bananowe można zjeść na pierwsze lub drugie śniadanie, ale nadadzą się również na podwieczorek. Możesz je zabrać również do szkoły lub pracy jako zdrową przekąskę.

Czego potrzebujesz?

Do przygotowania placuszków bananowych będziesz potrzebować mocnego blendera/ robota z funkcją mielenia, ew. młynka (jeśli nie masz urządzenia wysokoobrotowego do zmielenia produktów na mąkę).

Możesz jednak użyć od razu gotowych mąk i wtedy konieczny będzie tylko blender do zmiksowania ciasta.

Bananowe placuszki – składniki:

  • 80 g płatków owsianych górskich (1 szklanka) – możesz też użyć 80 g mąki owsianej (ja używam bez glutenu),
  • 130 g ryżu białego (3/4 szklanki) – możesz też użyć 130 g mąki ryżowej,
  • 130 g kaszy gryczanej niepalonej (3/4 szklanki) – możesz też użyć 130 g mąki gryczanej białej,
  • 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej (u mnie bezglutenowa),
  • 2 średnie dojrzałe banany,
  • 2 jabłka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy),
  • szczypta soli,
  • 2 szklanki wody,
  • olej do smażenia dobrze znoszący wysokie temperatury (u mnie tym razem rzepakowy rafinowany).

Bananowe placuszki – przygotowanie:

W przypadku użycia ryżu, kaszy i płatków, wszystko zmielić w urządzeniu wysokoobrotowym razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Do mąk dodać: banany i wodę, a następnie wszystko zblendować na gładkie, jednorodne ciasto. Powinno być zbliżone konsystencją do ciasta naleśnikowego.

Jabłka podzielić na ćwiartki, obrać i pokroić w bardzo cieniutkie plasterki.

Patelnię wysmarować olejem, nagrzać ją i smażyć małe placuszki. Zaraz po wylaniu ciasta, umieszczać w nich 2-3 plasterki jabłka, zanurzając je w smażącym się cieście.

Placuszkami z podanych ilości składników najedzą się 2-3 osoby.

Smacznego!

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się dietetyką, żywieniem i propagowaniem zdrowych nawyków. W skrócie: Pomagam ludziom lepiej żyć, dzięki temu że lepiej jedzą. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.


Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

3 komentarzy do “Bananowe placuszki bezglutenowe z jabłkiem”

  1. Pyszne! Właśnie zjedliśmy na kolację, nawet mężowi smakowało, chociaż jedliśmy bez żadnych dodatków. Świetny skład, bardzo sycące! Dziękuję za przepis :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *