Idą Święta to i u mnie w kuchni robi się coraz więcej maku. Cóż, taki mamy klimat. :-) Mak to nie tylko słodkości, ale potrafi świetnie urozmaicić również dania wytrawne. Pasty kanapkowe również. Oto przykład.
Musztarda to od jakiegoś czasu produkt obowiązkowy w mojej kuchni. Nie używam jej dużo, ale kiedy mam ochotę na trochę pikanterii to jest idealna. Na co dzień staram doprawiać dania delikatnie (ze względu na moją córkę), ale kiedy zachce mi się czegoś bardziej intensywnego, to wtedy czasem właśnie musztarda idzie w ruch. Można z jej dodatkiem przygotować sojonez, pyszny dip czy dressing do sałatki, ale również sos czy cokolwiek nam się zamarzy. Mnie się ostatnio zamarzyła właśnie pasta z musztardą i… makiem. Oto ona.
Musztardowa pasta z ciecierzycy z makiem – składniki:
- 2 szklanki ciecierzycy (350 g – waga ugotowanej, może być również z puszki),
- 1 większa cebula,
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy,
- 2-3 łyżki maku,
- 4 łyżeczki musztardy sarepskiej (u mnie bezglutenowa),
- zioła i przyprawy: 1 łyżeczka majeranku, 0,5 łyżeczki tymianku, sól do smaku.
Musztardowa pasta z ciecierzycy z makiem – przygotowanie:
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć z ziołami na oleju/oliwie wymieszanej z niewielką ilością wody.
Ciecierzycę zblendować z cebulą, musztardą i solą. W celu otrzymania odpowiedniej konsystencji pasty można dodać niewielką ilość wody.
Po zblendowaniu pasty dodać mak i wymieszać dokładnie na niskich obrotach blendera.
Podawać z pieczywem i warzywami lub samymi warzywami.
Smacznego!
W odpowiedzi na “Musztardowa pasta z ciecierzycy z makiem”
Bardzo ciekawa pasta na kanapki. Jest w niej wszystko co lubię!