Pasztet to jeden z tych rodzajów dań, które sprawdzają się na świątecznym stole. Jednak zachęcam Cię także do przygotowywania takich wypieków również na co dzień, bo to dobry sposób na stworzenie treściwej bazy do posiłków na 2-3 dni.
Idą Święta, idą Święta! A wraz z nimi gorączkowe poszukiwanie przepisów i inspiracji kulinarnych. Jednak nie tylko to. Jest jeszcze coś, o czym mi piszecie i co bardzo zajmuje moje myśli…
Tą kwestią jest niepewność i lekkie zagubienie osób będących na diecie: alergików, chorujących na celiakię, ale także wegan i wegetarian. Co roku, tuż przed Świętami, niektórzy piszą mi o tym, jak trudno im spędzać ten czas w rodzinnym gronie, bo spotykają się z brakiem zrozumienia dla swoich potrzeb i czasem z… brakiem jedzenia.
Często radzę po prostu samodzielne przygotowywanie dań, które uda się zabrać na spotkania rodzinne. W ten sposób zapewniasz sobie prowiant, ale i masz szansę dać doświadczyć innym, że Twoja dieta jest „do przełknięcia” i może służyć nie tylko zdrowiu, ale i kubkom smakowym.
Dlatego dziś danie idealne do zabrania. Do jego przygotowania, przechowywania, podgrzania i transportowania niezmiennie polecam Ci pojemniki na żywność ze szkła żaroodpornego Pyrex®. Szczególnie pokochałam naczynia Cook & Go, które mają hermetyczne i wodoszczelne pokrywki, a więc idealnie sprawdzają się w sytuacjach wymagających przenoszenia żywności. Dzięki specjalnemu zamknięciu na 4 klapy i uszczelce możesz swoje potrawy przechowywać dłużej.
Dodatkowo pojemniki mają pole, na którym możesz zapisać ołówkiem nazwę potrawy lub datę jej przygotowania. To bardzo ułatwia przechowywanie dań. Idealne rozwiązanie dla takich sklerotyków jak ja, którzy wkładają coś do zamrażalnika, a później nie pamiętają, co tam jest. ;)
Wskazówki do przygotowania wegańskiego pasztetu
Mój świąteczny pasztet upiekłam w naczyniu Cook & Go Pyrex® o wymiarach 25,6 x 19,4 i pojemności 1.7 litra.
Do przygotowania przyda Ci się mocny blender lub inne urządzenie wysokoobrotowe (malakser, robot kuchenny etc.).
Pasztet możesz jeść na zimno lub ciepło. Smakuje świetnie z musztardą lub ćwikłą z chrzanem i dużą ilością warzyw np. w formie sałatki. Pamiętaj o jedzeniu dużej ilości warzyw w Święta. Tylko warzywa nas uratują, jak powiada klasyk. ;-)
Świąteczny pasztet z gruszką – składniki:
- 2 szklanki suchej czerwonej soczewicy,
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 3 małe cebule,
- 6 łyżek oliwy,
- 2 średnie gruszki,
- zioła i przyprawy: 3 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki tymianku, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, sól i pieprz do smaku,
- odrobina oleju do wsmarowania pojemnika ze szkła żaroodpornego oraz niewielka ilość mąki (np. owsianej) do posypania.
Świąteczny pasztet z gruszką – przygotowanie:
Soczewicę ugotować i ostudzić na sitku, aby maksymalnie ją odsączyć.
Cebule i jedną gruszkę obrać, pokroić drobno i podsmażyć na oliwie. Pod koniec dodać zioła (majeranek, tymianek, czosnek), wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
Zblendować soczewicę, cebulę podsmażoną z gruszką, płatki, sól i pieprz (ilości tych ostatnich zależna od preferencji).
Szklany pojemnik wysmarować tłuszczem (np. olejem rzepakowym lub kokosowym), posypać mąką owsianą, a następnie nałożyć do niego masę.
Drugą gruszkę porządnie umyć, odkroić końcówki i przekroić gruszkę wzdłuż w ćwiartki. Wszystkie ćwiartki zanurzyć w „cieście”.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Zabrać ze sobą na wyjazd/w odwiedziny świąteczne. W tym samym pojemniku możesz pasztet upiec, przechowywać, przewieźć, a także odgrzać, jeśli masz ochotę zjeść go na ciepło. Wspaniałe rozwiązanie, czyż nie? :-)
Wpis powstał we współpracy z marką Pyrex®. Produkty te możesz zamówić w internetowym sklepie Dajar.pl. Odwiedź też Fanpage sklepu.
Pyrex® is a trademark of Corning Incorporated used under license by International Cookware.
16 odpowiedzi na “Pasztet z gruszką na Święta i nie tylko”
Jak długo można taki pasztet przechowywać?
Mniej więcej do ok. 3 dni. Dłużej bym nie przechowywała.
Płatki maja być suche ?
Tak, suche.
ależ śmieszny przepis! Naprawdę bardzo ciekawy i aż mnie kusi go wypróbować :)
Zachęcam :)
Hej pytanie może głupie ale to można jeść z chlebem czy raczej ten pasztet zajada się solo?:)) (Dopiero sie ucze vege przepisów i mam dylemat jak to łączyć). Pozdrawiam!:):)
Można i tak i tak. :) Tu są już źródła węglowodanów, więc możesz na spokojnie zjeść go i solo w dodatkami warzywnymi. Smacznego!
A gdyby tak dodac melona (honey melon)zamiast gruszki, bo to akurat mam pod reka, podobna konsystencja i troche podobny smak:)
Dziekuje za odpowiedz i fantastyczne przepisy!:)
Myślę, że możesz próbować jak najbardziej choć melon ma jednak więcej wody niż gruszka. :)
A czy zamiast płatków owsianych mogłabym dodać płatki jaglane? Te mam pod ręką, a i owsianych nie jestem zbyt wielką fanką…
Wtedy zmieni się na pewno smak i struktura. Płatki owsiane są specyficzne – fajnie sklejają.
a kiedy dodać te płątki owsiane? one służą tylko do zriobienia z nich mąki?
Jak w przepisie „Zblendować soczewicę, cebulę podsmażoną z gruszką, płatki, sól i pieprz” :)
znalazłam już :D
:D