Pasztet z cukinią do smarowania pieczywa

Przygotowywanie posiłków w szklanych pojemnikach do żywności jest praktyczne, zdrowe i może być również urozmaicone. Dziś, właśnie dla zróżnicowania, coś do kanapek, ale z piekarnika. Jest lekko, pysznie i warzywnie.

Pasztet z cukinią do smarowania pieczywa przepis wegański

Pamiętasz „pasztetową”? To moje wspomnienie z dzieciństwa. Nic tak pięknie i łatwo jak pasztetowa nie rozsmarowywało się na kanapkach. ;-) Pasztetowej już od dawna nie jadam, jak się domyślasz. Pasty do chleba z roślin strączkowych są świetne, ale czasem szukam urozmaicenia. Oto pyszna warzywna „pasztetowa” do przygotowania w piekarniku. Idealna na przyjazd gości, dla większej rodziny i na świąteczne śniadanie czy kolację.

Pasztet z cukinią do smarowania pieczywa przepis bez glutenu

Różnego rodzaju pasztety i dania z piekarnika przygotowuję ostatnimi czasy w szkle żaroodpornym Pyrex®. Jeśli masz ochotę wygrać funkcjonalny zestaw pojemników do żywności Cook & Freeze do pieczenia, mrożenia, serwowania i przechowywania pysznych dań, weź udział w konkursie organizowanym na moim blogu. Regulamin konkursu znajdziesz TU.

naczynia żaroodporne Pyrex pojemniki do przechowywania jedzenia

Teraz natomiast przechodzimy do tematu kluczowego czyli do pasztetu do smarowania, który upiekłam w naczyniu Cook & Go (również marki Pyrex®) o wymiarach o wymiarach 25,6 x 19,4 i pojemności 1.7 litra.

Pasztet z cukinią do smarowania pieczywa przepis bezglutenowy

Pasztet z cukinią – składniki:

  • 2 niewielkie cukinie ze skórką bez końcówek (moje ważyły razem 685 g),
  • 2 duże marchewki (łączna waga moich po obraniu: 275 g),
  • 1 kostka tofu naturalnego (180 g),
  • 6 łyżek mąki z ciecierzycy,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 średnia cebula,
  • odrobina mąki kukurydzianej do obsypania naczynia,
  • 4 łyżki oliwy do podsmażenia cebuli + odrobina do wysmarowania pojemnika,
  • zioła i przyprawy: po 1 łyżeczce soli, tymianku, ziół prowansalskich, czosnku granulowanego, curry i 2 łyżeczki majeranku.

pasztet wegański na boże narodzenia prosty przepis na pastę do chleba

Pasztet z cukinią – przygotowanie:

Cukinie rozdrobnić na tarce – tzw. małe oczka lub w urządzeniu wysokoobrotowym. Jeśli używasz Themomixa, polecam obroty 5. Cukinię pozostawić na około 15-30 minut, aby puściła sok.

W tym czasie obrać i rozdrobnić marchewkę (również na tarce lub w urządzeniu) i dodać do cukinii.

Cebulę pokroić i podsmażyć. Pozostawić do ostygnięcia.

Tofu rozdrobnić dokładnie – dłonią, widelcem lub w urządzeniu wysokoobrotowym.

Odsączyć bardzo dokładnie sok z warzyw (np. na sitku, dociskając warzywa, aby puściły resztę soku). Odsączoną cukinię i marchew wymieszać bardzo dokładnie z wcześniej wymienionymi składnikami oraz ziołami i przyprawami.

Pasztet z cukinią do smarowania pieczywa zdrowa kanapka weganizm

Szklany pojemnik żaroodporny/brytfannę wysmarować oliwą, posypać delikatnie mąką kukurydzianą, wyłożyć masę.

Piec w piekarniku (góra – dół) w temperaturze 190 stopni przez 60-70 minut.

„Pasztetową” podawać na pieczywie z dodatkiem świeżych warzyw. Można zajadać ją na ciepło i na zimno. W tym samym naczyniu żaroodpornym możesz ją podgrzewać w piekarniku lub zabrać ze sobą na spotkanie rodzinne. Wielka wygoda!

zdrowa pasta prosty przepis pasztet roślinny

Wpis powstał we współpracy z marką Pyrex®. Produkty te możesz zamówić w internetowym sklepie Dajar.pl. Odwiedź też Fanpage sklepu.

Pojemniki szklane do przechowywania żywności i mrożenia Cook & Freeze Szklany pojemnik do przechowywania i pieczenia Cook & Go Pyrex szklany pojemnik Pyrex Cook & Store

Pyrex® is a trademark of Corning Incorporated used under license by International Cookware.
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

5 odpowiedzi na “Pasztet z cukinią do smarowania pieczywa”

Mąka z ciecierzycy jest specyficzna. Nie rezygnowałabym z niej. Ewentualnie może mąka z soczewicy? Możesz próbować też z inną, ale jednak zwykłe mąki zbożowe w wypiekach nieco inaczej się zachowują, więc efekt będzie po prostu inny. ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *