Przygotowywanie posiłków w szklanych pojemnikach do żywności jest praktyczne, zdrowe i może być również urozmaicone. Dziś, właśnie dla zróżnicowania, coś do kanapek, ale z piekarnika. Jest lekko, pysznie i warzywnie.
Pamiętasz „pasztetową”? To moje wspomnienie z dzieciństwa. Nic tak pięknie i łatwo jak pasztetowa nie rozsmarowywało się na kanapkach. ;-) Pasztetowej już od dawna nie jadam, jak się domyślasz. Pasty do chleba z roślin strączkowych są świetne, ale czasem szukam urozmaicenia. Oto pyszna warzywna „pasztetowa” do przygotowania w piekarniku. Idealna na przyjazd gości, dla większej rodziny i na świąteczne śniadanie czy kolację.
Różnego rodzaju pasztety i dania z piekarnika przygotowuję ostatnimi czasy w szkle żaroodpornym Pyrex®. Jeśli masz ochotę wygrać funkcjonalny zestaw pojemników do żywności Cook & Freeze do pieczenia, mrożenia, serwowania i przechowywania pysznych dań, weź udział w konkursie organizowanym na moim blogu. Regulamin konkursu znajdziesz TU.
Teraz natomiast przechodzimy do tematu kluczowego czyli do pasztetu do smarowania, który upiekłam w naczyniu Cook & Go (również marki Pyrex®) o wymiarach o wymiarach 25,6 x 19,4 i pojemności 1.7 litra.
Pasztet z cukinią – składniki:
- 2 niewielkie cukinie ze skórką bez końcówek (moje ważyły razem 685 g),
- 2 duże marchewki (łączna waga moich po obraniu: 275 g),
- 1 kostka tofu naturalnego (180 g),
- 6 łyżek mąki z ciecierzycy,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 średnia cebula,
- odrobina mąki kukurydzianej do obsypania naczynia,
- 4 łyżki oliwy do podsmażenia cebuli + odrobina do wysmarowania pojemnika,
- zioła i przyprawy: po 1 łyżeczce soli, tymianku, ziół prowansalskich, czosnku granulowanego, curry i 2 łyżeczki majeranku.
Pasztet z cukinią – przygotowanie:
Cukinie rozdrobnić na tarce – tzw. małe oczka lub w urządzeniu wysokoobrotowym. Jeśli używasz Themomixa, polecam obroty 5. Cukinię pozostawić na około 15-30 minut, aby puściła sok.
W tym czasie obrać i rozdrobnić marchewkę (również na tarce lub w urządzeniu) i dodać do cukinii.
Cebulę pokroić i podsmażyć. Pozostawić do ostygnięcia.
Tofu rozdrobnić dokładnie – dłonią, widelcem lub w urządzeniu wysokoobrotowym.
Odsączyć bardzo dokładnie sok z warzyw (np. na sitku, dociskając warzywa, aby puściły resztę soku). Odsączoną cukinię i marchew wymieszać bardzo dokładnie z wcześniej wymienionymi składnikami oraz ziołami i przyprawami.
Szklany pojemnik żaroodporny/brytfannę wysmarować oliwą, posypać delikatnie mąką kukurydzianą, wyłożyć masę.
Piec w piekarniku (góra – dół) w temperaturze 190 stopni przez 60-70 minut.
„Pasztetową” podawać na pieczywie z dodatkiem świeżych warzyw. Można zajadać ją na ciepło i na zimno. W tym samym naczyniu żaroodpornym możesz ją podgrzewać w piekarniku lub zabrać ze sobą na spotkanie rodzinne. Wielka wygoda!
Wpis powstał we współpracy z marką Pyrex®. Produkty te możesz zamówić w internetowym sklepie Dajar.pl. Odwiedź też Fanpage sklepu.
Pyrex® is a trademark of Corning Incorporated used under license by International Cookware.
5 odpowiedzi na “Pasztet z cukinią do smarowania pieczywa”
Czym można zastąpić tofu?
Np. soczewicą, ale trzeba ją wcześniej ugotować.
Ostatnio robiłem pasztet z porem, więc chętnie spróbuję z cukinią :)
Czym mogę zastąpić mąkę z ciecierzycy?
Mąka z ciecierzycy jest specyficzna. Nie rezygnowałabym z niej. Ewentualnie może mąka z soczewicy? Możesz próbować też z inną, ale jednak zwykłe mąki zbożowe w wypiekach nieco inaczej się zachowują, więc efekt będzie po prostu inny. ;)