Edukacja żywieniowa przez opowiadanie historii?

Producenci słodyczy, fast foodów i innych produktów wysokoprzetworzonych dbają o to, aby ten rodzaj żywności był dla naszych dzieci niebywale atrakcyjny. Możemy oczywiście zgodzić się na to wszystko i biadolić lub… zabrać się do działania. Na przykład tak…

muzeum pyry poznań

Rozmawiam z dzieckiem. Tłumaczę. A ono i tak wybierze batona lub hamburgera i frytki, jeśli będzie miało wybór.

Ostatnio w rozmowie z pewną zatroskaną mamą usłyszałam taki tekst. Pozostaje mi się zgodzić. I w sumie mogłabym tu skończyć, ale nie skończę!

Oczywiście, że słodycze czy fast foody są dla dzieci atrakcyjne. W dużej części to wina nas – dorosłych.

Bo nagradzamy słodyczami.
Bo ubieramy niezdrowe produkty w atrakcyjną „szatę”.
Bo świętujemy z ich udziałem.
Bo jak to? Prezent na Mikołajki czy święta bez słodyczy?
Bo jak to? Nie zorganizować urodzinek dziecka w sieci fast foodowej?

Współczesna kultura potrafi niebywale skutecznie stworzyć wartość w samej otoczce produktu spożywczego. Bo przecież sam produkt wartościowy nie jest. Przykłady? Jajka niespodzianki, zestawy sieci fast foodowej dla dzieci z bonusem w postaci zabawek, woda słodzona w butelkach z motywami bajkowymi…

Możemy się na to wszystko zgodzić i biadolić albo możemy starać się tworzyć treści alternatywne. Bo jedzenie to opowieść. Opowieść o kulturze, historii, życiu… A ludzie (zarówno mali jak i duzi) kochają historie. Historie trafiają do każdego człowieka bardziej niż moralizatorstwo czy nakazy lub zakazy.

poznańskie muzeum pyry mama ziemniaków
Jak nazywamy ziemniaki w poszczególnych krajach?

Niedawno zabrałam moje dziecko do miejsca, gdzie opowieść o pewnym warzywie toczy się kołem, a dokładniej pyrą. Chodzi mi o Poznańskie Muzeum Pyry.

poznańskie muzeum pyry wykopki eksponaty pokazujące historię uprawy ziemniaka
Uprawa ziemniaków, wykopki i inne ciekawe historie…

Samo Muzeum niewielkie, proste, ale historia o ziemniaku została opowiedziana tam w tak wspaniały sposób, że w powietrzu czuło się pasję i miłość przewodników do tej rośliny psiankowatej.

poznańskie muzeum pyry ziemniaki i zwyczaje kulinarne
Podróż w przeszłość ziemniaka…

Z każdego prostego produktu spożywczego można stworzyć historię i można nim zainteresować dziecko. Naprawdę. Tylko czy jesteśmy gotowi na ten trud? Rodzice? Dziadkowie? Nauczyciele? Na trud uważności w celebrowaniu posiłków i koncentrowania się na tym, co i dlaczego jemy?

poznańskie muzeum pyry przygotowanie ziemniaków do pieczenia
W tym miejscu przygotowuje się ziemniaki do pieczenia. Każdy wychodzi z Muzeum z własnym ziemniakiem.

Kiedy wyszłyśmy z Muzeum moja córka ochoczo pałaszowała pyrę upieczoną w Muzeum. Wiecie co powiedziała? Że to najlepszy ziemniak, jakiego kiedykolwiek próbowała. Czy to był naprawdę najpyszniejszy ziemniak? Nie. Był najzwyklejszy. Wiem, bo też jadłam. Ale historia tego ziemniaka sprawiła, że smakował jak żaden inny.

poznańskie muzeum pyry pieczony ziemniak
Ziemniaka można doprawić i zjeść tak jak lubimy.

A wiesz, że każdego dnia możesz sprawić, że Twoje dziecko na nowo odkryje marchew, cebulę, kalafior, zdrową domową pizzę czy cokolwiek innego? Wystarczy opowiedzieć historię i pozwolić na doświadczanie. Naprawdę.

poznańskie muzeum pyry magiel krochmal
Opowieść o maglu i krochmalu to dla niektórych naprawdę historia z zamierzchłej przeszłości.

Oto odpowiedź ekipy Muzeum na mój post na ich temat, który pojawił się na Facebooku:

My dzięki Wam naszym Gościom, odkrywamy dodatkowe, edukacyjne wartości naszego #muzeumpyry. Idziemy za ciosem i będziemy mieć dodatkowy program o zdrowym jedzeniu. „Jarzynowy Dwór Króla Pyry” , gdzie przestawimy historię i pokrętne losy innych warzyw. Od marca w Pyrze. Niechaj Pyra będzie z Wami.

poznańskie muzeum pyry ziemniaki ślady kultury napis o stonce ziemniaczanej PRL
Takich „kwiatków” jest w Muzeum więcej.

Jeśli będziecie więc w Poznaniu, koniecznie odwiedźcie Muzeum Pyry. I twórzcie własne pasjonujące warzywne historie w domu.

poznańskie muzeum pyry bar pod pyrą przykłady dań z ziemniakami
Przewodniczka omówiła wiele przykładowych dań na bazie ziemniaków, które serwuje się w różnych częściach świata.
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *