Lubisz zestawienie marchew – jabłko? Jeśli tak, to witaj w klubie! To niezawodna, tania i dostępna klasyka. Pasuje nie tylko w surówce. W paście kanapkowej też się sprawdzi.
Taka pasta nadaje się do posmarowania pieczywa, ale również do zjedzenia z warzywami pokrojonymi w słupki np. z marchewką, selerem naciowym, papryką czy ogórkiem.
Bardzo zachęcam Cię do gotowania jednorazowo większej ilości roślin strączkowych. Ugotuj np. ciecierzycę i zamroź ją w porcjach. Dzięki temu będziesz w stanie rozmrozić ją w dowolnym momencie i przygotować sobie świeżą pastę do kanapek.
Marchewkowa pasta z ciecierzycy – składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy ugotowanej lub z puszki/słoika,
- 2 marchewki,
- 2 małe cebule,
- 1 jabłko,
- zioła i przyprawy: sól, tymianek i/lub inne ulubione zioła i przyprawy,
- 3 łyżki oliwy.
Marchewkowa pasta z ciecierzycy – przygotowanie:
Cebulę obierz i drobno pokrój. Duś na wodzie.
Obierz marchew i zetrzyj ją na tarce. Dorzuć ją do cebuli razem z ziołami i duś do miękkości w razie potrzeby dolewając wody.
Na koniec dodaj obrane i drobno pokrojone jabłko. Lekko podduś tak, żeby zredukować płyn. Pozostaw do ostygnięcia.
Zblenduj ostudzone warzywa razem z ciecierzycą, solą i oliwą.
Z podanych ilości otrzymasz 2 porcje dla 2-3 osób.