Marchewkowa pasta z ciecierzycy z jabłkiem

Lubisz zestawienie marchew – jabłko? Jeśli tak, to witaj w klubie! To niezawodna, tania i dostępna klasyka. Pasuje nie tylko w surówce. W paście kanapkowej też się sprawdzi.

Taka pasta nadaje się do posmarowania pieczywa, ale również do zjedzenia z warzywami pokrojonymi w słupki np. z marchewką, selerem naciowym, papryką czy ogórkiem.

Bardzo zachęcam Cię do gotowania jednorazowo większej ilości roślin strączkowych. Ugotuj np. ciecierzycę i zamroź ją w porcjach. Dzięki temu będziesz w stanie rozmrozić ją w dowolnym momencie i przygotować sobie świeżą pastę do kanapek.

Marchewkowa pasta z ciecierzycy – składniki:

  • 1 szklanka ciecierzycy ugotowanej lub z puszki/słoika,
  • 2 marchewki,
  • 2 małe cebule,
  • 1 jabłko,
  • zioła i przyprawy: sól, tymianek i/lub inne ulubione zioła i przyprawy,
  • 3 łyżki oliwy.

Marchewkowa pasta z ciecierzycy – przygotowanie:

Cebulę obierz i drobno pokrój. Duś na wodzie.

Obierz marchew i zetrzyj ją na tarce. Dorzuć ją do cebuli razem z ziołami i duś do miękkości w razie potrzeby dolewając wody.

Na koniec dodaj obrane i drobno pokrojone jabłko. Lekko podduś tak, żeby zredukować płyn. Pozostaw do ostygnięcia.

Zblenduj ostudzone warzywa razem z ciecierzycą, solą i oliwą.

Z podanych ilości otrzymasz 2 porcje dla 2-3 osób.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *