Jasny bezglutenowy chleb

Dziś delikatny chleb, który z pewnością polubi twoje dziecko. Nadaje się świetnie na kanapki do szkoły i pracy. Wybornie smakuje odgrzany w opiekaczu. Robi się go szybko i prosto.

Jasny bezglutenowy chleb

Nadaje się też do mrożenia. Najlepiej po zupełnym ostygnięciu pokroić go i mrozić kromki.

Jeśli nie możesz jeść glutenu, pamiętaj o tym, aby wybierać składniki oznaczone jako „produkt bezglutenowy”.

chleb bezglutenowy dla dzieci

Jasny bezglutenowy chleb – składniki:

  • 250 g mieszanki mąki bezglutenowej (ja użyłam Mix-u B Schär’a),
  • 100 g mąki gryczanej z gryki niepalonej bezglutenowej,
  • 100 g mąki kukurydzianej bezglutenowej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej,
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g, bezglutenowych),
  • 1 łyżka wybranej substancji słodzącej (np. cukru lub syropu klonowego lub melasy),
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 550 ml ciepłej wody.

chleb bezglutenowy gryczano-kukurydziano-ryżowy

Jasny bezglutenowy chleb – przygotowanie:

Do wysokiego naczynia wsyp wszystkie suche składniki. Połącz dokładnie.

Dolej ciepłą wodę i słód (jeśli był w postaci płynnej). Wszystko bardzo dokładnie połącz z pomocą robota kuchennego (najlepiej funkcja wyrabiania ciasta).

Nałóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 40 stopni na 30 minut.

Po 30 minutach, ciasta nie wyciągaj z piekarnika, tylko ustaw temperaturę na 220 stopni (góra dół).

Piecz do zarumienienia przez ok. 50-60 minut.

Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Krój dopiero po ostygnięciu ostrym nożem przeznaczonym do chleba.

Smacznego.

domowy chleb bezglutenowy

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

2 odpowiedzi na “Jasny bezglutenowy chleb”

Dzień dobry, czy w tym przepisie można zastąpić mąkę gryczaną – jaglaną lub kukurydziana? – nie możemy jeść strączków i grubych kasz :( Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *