Dziś delikatny chleb, który z pewnością polubi twoje dziecko. Nadaje się świetnie na kanapki do szkoły i pracy. Wybornie smakuje odgrzany w opiekaczu. Robi się go szybko i prosto.
Nadaje się też do mrożenia. Najlepiej po zupełnym ostygnięciu pokroić go i mrozić kromki.
Jeśli nie możesz jeść glutenu, pamiętaj o tym, aby wybierać składniki oznaczone jako „produkt bezglutenowy”.
Jasny bezglutenowy chleb – składniki:
- 250 g mieszanki mąki bezglutenowej (ja użyłam Mix-u B Schär’a),
- 100 g mąki gryczanej z gryki niepalonej bezglutenowej,
- 100 g mąki kukurydzianej bezglutenowej,
- 50 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej,
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g, bezglutenowych),
- 1 łyżka wybranej substancji słodzącej (np. cukru lub syropu klonowego lub melasy),
- 0,5 łyżeczki soli,
- 550 ml ciepłej wody.
Jasny bezglutenowy chleb – przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wsyp wszystkie suche składniki. Połącz dokładnie.
Dolej ciepłą wodę i słód (jeśli był w postaci płynnej). Wszystko bardzo dokładnie połącz z pomocą robota kuchennego (najlepiej funkcja wyrabiania ciasta).
Nałóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 40 stopni na 30 minut.
Po 30 minutach, ciasta nie wyciągaj z piekarnika, tylko ustaw temperaturę na 220 stopni (góra dół).
Piecz do zarumienienia przez ok. 50-60 minut.
Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Krój dopiero po ostygnięciu ostrym nożem przeznaczonym do chleba.
Smacznego.
2 odpowiedzi na “Jasny bezglutenowy chleb”
Dzień dobry, czy w tym przepisie można zastąpić mąkę gryczaną – jaglaną lub kukurydziana? – nie możemy jeść strączków i grubych kasz :( Pozdrawiam serdecznie
Można stosować kombinacje różnych mąk. Efekt zawsze będzie nieco inny, ale warto próbować i znaleźć swoją ulubioną kombinację. Pozdrawiam!