Bezglutenowy chlebek owsiany à la focaccia bezglutenowa

Dziś przecudnej urody bezglutenowy chlebek owsiany. Trochę jak focaccia, trochę jak placek. W każdym razie twór idealny do maczania w hummusie lub oliwie.

Bezglutenowy chlebek owsiany à la focaccia bezglutenowa

Nadaje się do śniadania, kolacji, ale także jako przekąska. Możesz przygotować wersję bezsmakową lub „śródziemnomorską” z ziołami. Wersja bezsmakowa sprawdzi się, jeśli chcesz jeść chlebek na słodko (np. z owocami i masłem orzechowym). Z ziołami idealnie pasuje do past kanapkowych czy oliwy (również smakowej).

Jeśli nie możesz jeść glutenu pamiętaj o tym, aby wybierać składniki oznaczone jako produkty bezglutenowe. Jeśli możesz jeść gluten, wybieraj zwykłe składniki.

Bezglutenowy chlebek owsiany

Bezglutenowy chlebek owsiany – składniki:

  • 250 g mąki owsianej bezglutenowej,
  • 150 g mąki ryżowej bezglutenowej,
  • 110 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej,
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g, bezglutenowych),
  • 1 łyżka wybranej substancji słodzącej (np. cukru lub syropu klonowego lub melasy),
  • zioła i przyprawy: 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka tymianku,
  • 600 ml ciepłej wody.

chlebek owsiany

Bezglutenowy chlebek owsiany – przygotowanie:

Do wysokiego naczynia wsyp wszystkie suche składniki. Połącz.

Dolej ciepłą wodę i słód (jeśli był w postaci płynnej). Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.

Blachę wyłóż dokładnie papierem do pieczenia i przelej na nią ciasto. Umieść blachę w lekko ciepłym piekarniku (wcześniej delikatnie go nagrzałam) i pozostaw tam na 40 minut.

Bezglutenowy chlebek owsiany na blaszce

Po tym czasie ustaw temperaturę na 200 stopni (góra – dół). Piecz do zarumienienia przez ok. 40-45 minut.

Wyjmij z piekarnika. Pozostaw do ostygnięcia.

Chlebek można podawać na zimno lub ciepło (z opiekacza). Świetnie smakuje z oliwą, hummusem i innymi pastami.

Smacznego.

bezglutenowe pieczywo chlebek owsiany

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *