Dziś przecudnej urody bezglutenowy chlebek owsiany. Trochę jak focaccia, trochę jak placek. W każdym razie twór idealny do maczania w hummusie lub oliwie.
Nadaje się do śniadania, kolacji, ale także jako przekąska. Możesz przygotować wersję bezsmakową lub „śródziemnomorską” z ziołami. Wersja bezsmakowa sprawdzi się, jeśli chcesz jeść chlebek na słodko (np. z owocami i masłem orzechowym). Z ziołami idealnie pasuje do past kanapkowych czy oliwy (również smakowej).
Jeśli nie możesz jeść glutenu pamiętaj o tym, aby wybierać składniki oznaczone jako produkty bezglutenowe. Jeśli możesz jeść gluten, wybieraj zwykłe składniki.
Bezglutenowy chlebek owsiany – składniki:
- 250 g mąki owsianej bezglutenowej,
- 150 g mąki ryżowej bezglutenowej,
- 110 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej,
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g, bezglutenowych),
- 1 łyżka wybranej substancji słodzącej (np. cukru lub syropu klonowego lub melasy),
- zioła i przyprawy: 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka tymianku,
- 600 ml ciepłej wody.
Bezglutenowy chlebek owsiany – przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wsyp wszystkie suche składniki. Połącz.
Dolej ciepłą wodę i słód (jeśli był w postaci płynnej). Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
Blachę wyłóż dokładnie papierem do pieczenia i przelej na nią ciasto. Umieść blachę w lekko ciepłym piekarniku (wcześniej delikatnie go nagrzałam) i pozostaw tam na 40 minut.
Po tym czasie ustaw temperaturę na 200 stopni (góra – dół). Piecz do zarumienienia przez ok. 40-45 minut.
Wyjmij z piekarnika. Pozostaw do ostygnięcia.
Chlebek można podawać na zimno lub ciepło (z opiekacza). Świetnie smakuje z oliwą, hummusem i innymi pastami.
Smacznego.