Opublikowano Kategorie: kolacjena wynos/ na wycieczkęPrzepisyśniadania

Chlebek jaglano-gryczany, bezglutenowy i wegański cały! Aromaty śródziemnomorskie!

Dziś kolejna odsłona „chlebka”. Nieco inny dobór produktów zbożowych, nieco inne przyprawy i już robi się aromatycznie… Dziś królują zioła śródziemnomorskie, takie jak: przyprawa prowansalska, rozmaryn, lubczyk. W dalszym ciągu przepis prosty (wręcz banalny). Chleb kroi się bardzo dobrze (po ostygnięciu). Nie powinien być przechowywany dłużej niż dwa dni (zbyt wilgotny). Z jego pomocą przygotujesz naprawdę zdrowe kanapki.

Na co?

Chlebek jest idealny na śniadanie, na przegryzkę, jako dodatek do roślinnych past i warzyw (jako naprawdę zdrowa kolacja). Odkąd przerzuciłam się na kasze i warzywa to chleb nie jest absolutnie niczym niezbędnym w mojej kuchni. Powstaje głównie wtedy, kiedy przygotuję jakąś pyszną pastę do chleba. :-)

Czego potrzebujesz?

Młynka do zmielenia lnu złocistego. Przyda się także piekarnik z keksówką, a także papier do pieczenia.

Składniki:

składniki suche
  • 1,5 szklanki płatków jaglanych,
  • 3/4 szklanki mąki gryczanej,
  • 0,5 szklanki pestek słonecznika,
  • 2 łyżki niemielonego lnu złocistego,
  • 1-2 łyżeczki nasion babki płesznik lub preparatu Colon C,
  • zioła i przyprawy: 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka lubczyku, 0,5 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka rozmarynu, 0,5 łyżeczki czarnuszki, 0,5 łyżeczki soli,
  • dla chętnych: mak do posypania,
składniki mokre
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego/ wody (ja użyłam 1 szklankę mleka migdałowego i 0,5 szklanki wody),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka melasy z buraków (opcjonalnie inni płynny słodzik: np. melasa z karobu),

Przygotowanie:

Dokładnie mieszamy składniki suche (len uprzednio mielimy). Dodajemy składniki mokre i mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Powstałą masę wykładamy do foremki – keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy makiem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 25-30 min. Chleb powinien się zarumienić, ale nie spalić. :-) Podajemy z wybraną pastą do kanapek, dżemem lub z czym Wam tylko przyjdzie do głowy.
Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (40 ocen, Średnia: 5,00 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

40 komentarzy do “Chlebek jaglano-gryczany, bezglutenowy i wegański cały! Aromaty śródziemnomorskie!”

    1. Joasia mamy dwa rodzaje lnu: złocisty i brązowy. Ja używam złocistego. Ale ten brązowy też ma takie same właściwości , a mianowicie skleja potrawę. Więc len mielony jak najbardziej tak. :) niezależnie od tego, który len tam zmielili. pozdrawiam!

  1. Agus, a czy mozna uzyc kaszy jaglanej (w calosci lub zmielonej) zamiast platkow? Nie moge nigdzie dostac platkow na tym dzikim zachodzie :)

      1. Chlebek wyszedl super (z GF platkami owsianymi zamiast jaglanych)! Chyba smakuje nam najlepiej z wszystkich przepisow na chleb, jakie do tej pory wyprobowalam. I pachnie jak moj ulubiony sklep Amiszow :) Nastepnym razem sprobuje poeksperymentowac troche i moze zastapic ziola pokrojona sliwka suszona.

      2. Melduje, ze z suszona sliwka – i bez ziol – smakuje rewelacyjnie! Dodalam tez 2 lyzki melasy zamiast 1 i troszke wiecej soli. Dzieki, Agus! To naprawde swietny przepis. <3

  2. Właśnie jest w piekarniku! 3 pytanka:
    – czy drewniany patyczek ma być suchy? Sprawdzałam i mój jest trochę oblepiony. Czy jest możliwy zakalec…?
    – Jaki jest ten chlebek po upieczeniu? Suchawy czy bardziej mokry?
    – Czy dałoby się upiec chlebek w mniejszej temperaturze np. 160 stopni albo mniej (żeby było bardziej zdrowo – akryloamid). Może Pani albo ktoś próbował?

  3. Upiekłam. :-) Zamiast płatków jaglanych dodałam owsianych. Pyszny. Mięciutki i wilgotny. Do tego pasztet warzywny. „I niebo w gębie”. Tylko martwię się o to że zaraz zjem cały. …No dajesz radę Aga! ;-P

  4. Cieszyłam się, że w końcu znalazłam jakiś prosty przepis na bezglutenowy chlebek. Praktycznie wszystkie składniki dostałam w jednym sklepie (Biedronce), jednak w domu doczytałam na opakowaniu, że mąka gryczana, którą kupiłam zawiera gluten…. :/ i na nic moja radość. Mimo wszystko chleb wyszedł super, świetny przepis! :)

    1. Cieszę się i na przyszłość życzę jak najmniej zakupowych „wtop”. Niestety każdemu bezglutowi się zdarza lub zdarzyło. Na szczęście z oznaczeniami jest coraz lepiej – oby do przodu. :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *