Dziś kolejna odsłona „chlebka”. Nieco inny dobór produktów zbożowych, nieco inne przyprawy i już robi się aromatycznie… Dziś królują zioła śródziemnomorskie, takie jak.
W dalszym ciągu przepis prosty (wręcz banalny). Chleb kroi się bardzo dobrze (po ostygnięciu). Nie powinien być przechowywany dłużej niż dwa dni (zbyt wilgotny). Z jego pomocą przygotujesz naprawdę zdrowe kanapki.
Na co?
Chlebek jest idealny na śniadanie, na przegryzkę, jako dodatek do roślinnych past i warzyw (jako naprawdę zdrowa kolacja).
Czego potrzebujesz?
Młynka do zmielenia lnu złocistego. Przyda się także piekarnik z keksówką, a także papier do pieczenia.
Składniki:
składniki suche
- 1,5 szklanki płatków jaglanych,
- 3/4 szklanki mąki gryczanej,
- 0,5 szklanki pestek słonecznika,
- 2 łyżki niemielonego siemienia lnianego,
- 1-2 łyżeczki nasion babki płesznik lub preparatu Colon C,
- zioła i przyprawy: 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka lubczyku, 0,5 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka rozmarynu, 0,5 łyżeczki czarnuszki, 0,5 łyżeczki soli,
- dla chętnych: mak do posypania,
składniki mokre
- 1,5 szklanki napoju roślinnego/wody (ja użyłam 1 szklankę napoju migdałowego i 0,5 szklanki wody),
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka melasy z buraków (opcjonalnie inni płynny słodzik: np. melasa z karobu),
Przygotowanie:
Dokładnie mieszamy składniki suche (len uprzednio mielimy).
Dodajemy składniki mokre i mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Powstałą masę wykładamy do foremki – keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy makiem.
Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 25-30 min. Chleb powinien się zarumienić, ale nie spalić. :-)
Podajemy z wybraną pastą do kanapek, dżemem lub z czym Wam tylko przyjdzie do głowy.
37 odpowiedzi na “Chlebek jaglano-gryczany, bezglutenowy i wegański cały! Aromaty śródziemnomorskie!”
cudowny ten chlebek!
Chętnie zjadłabym kanapkę z takim chlebkiem :)
Cieszę się! Zdrowych i smacznych! :-)
Agus, a czy mozna uzyc kaszy jaglanej (w calosci lub zmielonej) zamiast platkow? Nie moge nigdzie dostac platkow na tym dzikim zachodzie :)
A może z płatkami owsianymi spróbuj? Albo gryczanymi? Uściski!
Dzieki! Sprobuje z platkami owsianymi i dam znac jak wyszlo xox
OK. Koniecznie i (mam nadzieję) smacznego. :-)
Chlebek wyszedl super (z GF platkami owsianymi zamiast jaglanych)! Chyba smakuje nam najlepiej z wszystkich przepisow na chleb, jakie do tej pory wyprobowalam. I pachnie jak moj ulubiony sklep Amiszow :) Nastepnym razem sprobuje poeksperymentowac troche i moze zastapic ziola pokrojona sliwka suszona.
Bardzo się cieszę Patti. Uściski <3
Melduje, ze z suszona sliwka – i bez ziol – smakuje rewelacyjnie! Dodalam tez 2 lyzki melasy zamiast 1 i troszke wiecej soli. Dzieki, Agus! To naprawde swietny przepis. <3
Ale super! Smakujcie zatem. Buziaki!
Czy można zastąpić lub pominąć nasiona babki płesznik?
Tak jak w przepisie: colon c dostępny w aptekach. Ale można pominąć :-)
Czy mozna pominac lub czyms zastapic nsasiona babki plesznik i coloc c?
Można pominąć.
czy ten chleb można mrozić?
Nie zdarzyło mi się. Próbuj!
Bez mleka też da radę? Albo użyć krowiego?
Nie stosuję krowiego i nie wiem jak wpłynie na smak. :)
nie mogę się oderwać od tego chlebka :)
Nie odrywaj się. ;)
Bardzo pyszny chlebek. Miła odmiana po chleb ku gryczany.
Cieszę się bardzo, na zdrowie!
Właśnie jest w piekarniku! 3 pytanka:
– czy drewniany patyczek ma być suchy? Sprawdzałam i mój jest trochę oblepiony. Czy jest możliwy zakalec…?
– Jaki jest ten chlebek po upieczeniu? Suchawy czy bardziej mokry?
– Czy dałoby się upiec chlebek w mniejszej temperaturze np. 160 stopni albo mniej (żeby było bardziej zdrowo – akryloamid). Może Pani albo ktoś próbował?
Chlebek jest lekko wilgotny. W niższej temperaturze go nie piekłam.
Czym zastąpić siemię lniane?
Można dać trochę więcej słonecznika lub ew. trochę musu jabłkowego. http://www.agamasmaka.pl/2016/04/mus-jablkowy-bez-cukru.html
Upiekłam. :-) Zamiast płatków jaglanych dodałam owsianych. Pyszny. Mięciutki i wilgotny. Do tego pasztet warzywny. „I niebo w gębie”. Tylko martwię się o to że zaraz zjem cały. …No dajesz radę Aga! ;-P
Bardzo się cieszę. <3 Te chlebki szybko znikają. U mnie dziś "pizza" na bazie komosy i mąki ryżowej i również jakoś była chwilkę tylko ;)
Gdzie ten przepis na tą pizzę ???chętnie zrobię.
Robię na oko. Jak znajdę chwilę to odmierzę dokładnie składniki i wrzucę na blog. :)
Czy nasiona babki plesznik mielić czy w całości dodać?
Zmielić.
Czy mąkę gryczaną można zastąpić np ryżową? W takich samych proporcjach?
Próbuj! Jeśli wymienisz to ta sama ilość.
Cieszyłam się, że w końcu znalazłam jakiś prosty przepis na bezglutenowy chlebek. Praktycznie wszystkie składniki dostałam w jednym sklepie (Biedronce), jednak w domu doczytałam na opakowaniu, że mąka gryczana, którą kupiłam zawiera gluten…. :/ i na nic moja radość. Mimo wszystko chleb wyszedł super, świetny przepis! :)
Cieszę się i na przyszłość życzę jak najmniej zakupowych „wtop”. Niestety każdemu bezglutowi się zdarza lub zdarzyło. Na szczęście z oznaczeniami jest coraz lepiej – oby do przodu. :)