Minimalistyczna paprykowa pasta do kanapek z ciecierzycą

Jeśli uwielbiasz smak papryki, to ta pasta jest dla Ciebie. Intensywnie paprykowa, lekka i świeża w smaku.

paprykowa pasta do kanapek z ciecierzycą

Najlepiej użyć papryki czerwonej. Jest chyba najintensywniejsza. Oczywiście pastę tę można zrobić również na ostro i dodać odrobinę pikanterii, ale to już na własną odpowiedzialność. U mnie wersja łagodna, bo jemy łagodnie. ;)

Paprykowa pasta do kanapek z ciecierzycą – składniki:

  • 1 szklanka ciecierzycy ugotowanej lub z puszki/słoika,
  • 1 papryka czerwona,
  • przyprawy: sól, biały pieprz,
  • 2 łyżki oliwy.

pasta do kanapek z ciecierzycą i papryką

Paprykowa pasta do kanapek z ciecierzycą – przygotowanie:

Paprykę umyj, usuń gniazdo, drobno ją pokrój. Uduś ją na wodzie do miękkości. Pozostaw do ostygnięcia.

Zblenduj paprykę razem z ciecierzycą, przyprawami i oliwą.

Smacznego!

Z podanych ilości otrzymasz 1 porcję dla 2-3 osób.

wegańska pasta do kanapek z ciecierzycą i papryką

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *