Idealna pasta kanapkowa na wykorzystanie resztek z lodówki. Wmiksuj pozostałości roszponki lub innej rukoli i nic nie marnuj. ;)
Ta wegańska pasta kanapkowa jest świetna do chleba, ale także do świeżych warzyw.
Polecam Ci bardzo gotowanie jednorazowo większej ilości roślin strączkowych. Jeśli ugotujesz więcej np. ciecierzycy, to możesz zamrozić ją w porcjach. W ten sposób po rozmrożeniu będziesz mieć porcje do wykorzystania na przykład w paście czy gulaszu warzywnym.
Pasta kanapkowa z ciecierzycy z roszponką – składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy ugotowanej lub z puszki/słoika,
- 2 małe cebule,
- 1 porządna garść roszponki,
- zioła i przyprawy: sól, oregano i/lub inne ulubione zioła i przyprawy,
- 2 łyżki oliwy.
Pasta kanapkowa z ciecierzycy z roszponką – przygotowanie:
Cebulę obierz i drobno pokrój. Duś na wodzie. Pozostaw do ostygnięcia.
Zblenduj cebulę razem z ciecierzycą, roszponką, przyprawami i oliwą.
Smacznego.
Z podanych ilości otrzymasz 1 porcję dla 2-3 osób.