Pasta kanapkowa z ciecierzycy z roszponką

Idealna pasta kanapkowa na wykorzystanie resztek z lodówki. Wmiksuj pozostałości roszponki lub innej rukoli i nic nie marnuj. ;)

Ta wegańska pasta kanapkowa jest świetna do chleba, ale także do świeżych warzyw.

Polecam Ci bardzo gotowanie jednorazowo większej ilości roślin strączkowych. Jeśli ugotujesz więcej np. ciecierzycy, to możesz zamrozić ją w porcjach. W ten sposób po rozmrożeniu będziesz mieć porcje do wykorzystania na przykład w paście czy gulaszu warzywnym.

Pasta kanapkowa z ciecierzycy z roszponką – składniki:

  • 1 szklanka ciecierzycy ugotowanej lub z puszki/słoika,
  • 2 małe cebule,
  • 1 porządna garść roszponki,
  • zioła i przyprawy: sól, oregano i/lub inne ulubione zioła i przyprawy,
  • 2 łyżki oliwy.

Pasta kanapkowa z ciecierzycy z roszponką – przygotowanie:

Cebulę obierz i drobno pokrój. Duś na wodzie. Pozostaw do ostygnięcia.

Zblenduj cebulę razem z ciecierzycą, roszponką, przyprawami i oliwą.

Smacznego.

Z podanych ilości otrzymasz 1 porcję dla 2-3 osób.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *