Wysoki cholesterol – co jeść? Czego nie jeść przy wysokim cholesterolu?

Zastanawiasz się, jak obniżyć cholesterol? Odbierasz wyniki krwi i widzisz, że Twój profil lipidowy szaleje? Zastanawiasz się, od czego zacząć? Już wyjaśniam.

Przede wszystkim zawsze, ale to zawsze niezbędna jest konsultacja lekarska. Hipercholesterolemia – i w ogóle zaburzenia przemiany lipidowej- to powszechnie występujący problem, który zawsze wymaga konsultacji i leczenia oraz dietoterapii.

Obejrzyj moje nagranie na temat tego, co jeść na wysoki cholesterol:

Wysoki cholesterol – przyczyny

Zastanawiasz się, skąd wysoki poziom cholesterolu? Przyczyn może być wiele:

  • nieprawidłowa dieta i wadliwy styl życia (brak ruchu, używki, duża ilość stresu etc.);
  • uwarunkowania genetyczne;
  • niektóre schorzenia (wysoki poziom cholesterolu idzie czasem w parze z wybranymi chorobami np. niedoczynnością tarczycy, schorzeniami wątroby i in.);
  • przyjmowane leki.

Czym grozi wysoki cholesterol?

Nie chcę Cię to za bardzo straszyć, ale ryzyka związane z za wysokim poziomem cholesterolu to niestety nie przelewki. Za wysokie stężenie cholesterolu we krwi zwiększa ryzyko śmierci z powodu schorzeń układu krążenia. A są one główną przyczyną zgonów w Polsce!

Masz w swoim otoczeniu osoby, które doświadczyły zawału czy udaru? Które zachorowały na miażdżycę? Jeśli nie chcesz podzielić ich losu, zadbaj o siebie już teraz i na bieżąco się kontroluj. Za wysoki cholesterol nie boli.

Wysoki cholesterol - co jeść?

Wysoki cholesterol – jak leczyć?

Zastanawiasz się, jak obniżyć wysoki cholesterol? Tu niestety nie ma prostych rozwiązań i najlepiej skonsultować sposób postępowania z lekarzem i dietetykiem. Dlaczego? Wysoki cholesterol wysokiemu cholesterolowi nierówny. Leczenie i dietoterapię ustala się na podstawie:

  • wyników badań (profilu lipidowego i innych badań kontrolnych);
  • przyczyny podwyższonego poziomu cholesterolu;
  • schorzeń współwystępujących;
  • ryzyka powikłań i schorzeń układu krążenia;
  • dotychczasowego stylu życia i żywienia;
  • wieku.

W wolnym tłumaczeniu: młodej osobie z lekko podwyższonym poziomem cholesterolu całkowitego, ale bez innych chorób, która kiepsko jadła i prowadziła do tej pory mało aktywny tryb życia, wystarczy być może po prostu modyfikacja diety i wdrożenie aktywności fizycznej.

dietoterapia wysoki cholesterol serce

Osoba w wieku podeszłym z ryzykiem rodzinnym, otyłością i powikłaniami sercowo-naczyniowymi może już wymagać (obok diety i zmiany stylu życia) farmakologii. Czasami więc tabletki na obniżenie cholesterolu będą po prostu niezbędne, aby nie dopuścić do poważnych problemów zdrowotnych.

Jadłospis na obniżenie cholesterolu?

Dieta na wysoki cholesterol u każdego będzie wyglądała nieco inaczej, gdyż różnimy się stanem zdrowia, mamy różne parametry krwi, wiek, schorzenia. Niemniej niektóre składniki są szczególnie istotne, jeśli chodzi o zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi.

Poniżej znajdziesz informację na temat elementów diety, na które warto zwrócić uwagę.

Wysoki cholesterol co jeść?

Zwróć uwagę na:

  • błonnik rozpuszczalny w wodzie (np. owies, jęczmień, owoce, warzywa, nasiona roślin strączkowych, siemię lniane, ziarna babki płesznik – psyllium, orzechy),
  • nienasycone kwasy tłuszczowe: oliwa z oliwek, awokado, olej rzepakowy, olej lniany, orzechy, pestki, siemię lniane zmielone, kwasy omega 3 EPA/DHA (znajdziesz je w rybach morskich, a jeśli nie jesz ryb, to w suplementach na bazie alg),
  • różnorodne warzywa, które powinny stanowić dużą część Twoich posiłków. Nie zapominaj przy tym o roślinach zielonolistnych. Są bardzo istotne.
  • owoce w formie nieprzetworzonej. Szczególnie wartościowe będą dla Ciebie owoce jagodowe – świeże lub mrożone (maliny, truskawki, jagody, jeżyny etc.).
  • rośliny strączkowe i produkty na ich bazie (np. fasole, soczewica, tofu, napój sojowy bez cukru zamiast mleka, tempeh, fasola czerwona, makarony z roślin strączkowych np. z soczewicy, ciecierzycy i in.) jako alternatywa dla mięsa/nabiału (jeśli jesz nabiał wybieraj chude jego rodzaje),
  • produkty pełnoziarniste (pełnoziarniste pieczywo, makaron razowy, kasze gruboziarniste, brązowy ryż, pełnoziarniste płatki np. owsiane etc.).

Wysoki cholesterol co jeść? zdrowa dieta

Czego nie jeść przy wysokim cholesterolu?

Jeśli borykasz się z za wysokim poziomem cholesterolu, wskazane jest ograniczenie spożycia:

  • tłuszczów trans (gotowe słodycze, żywność typu fast food i inne gotowe produkty zawierające w składzie informację o olejach „częściowo uwodornionych/częściowo utwardzonych”),
  • nasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w mięsie, nabiale (wybieraj produkty chude, z obniżoną zawartością tłuszczu), serach – szczególnie tłustych, śmietanie, oleju kokosowym, palmowym, maśle, smalcu, przetworach mięsnych,
  • słodyczy i produktów słodzonych oraz gotowych słonych przekąsek,
  • jaj (tofu to świetna alternatywa – możesz z niego zrobić tofucznicę zamiast jajecznicy),
  • soli kuchennej,
  • alkoholu,
  • papierosów.

Czego nie jeść przy wysokim cholesterolu?

Ruch to zdrowie!

Nie zapominaj również o aktywności fizycznej! Jest to bardzo istotna kwestia. Jeśli do tej pory prowadziłaś lub prowadziłeś siedzący tryb życia, warto skonsultować rodzaj i intensywność aktywności ze specjalistą (lekarzem i fizjoterapeutą).

Trzymam kciuki za Ciebie i za Twój cholesterol. ;-)

 

Źródła:

Grzymisławski M. Dietetyka kliniczna. PZWL, Warszawa 2019.

Jarosz M. Praktyczny podręcznik dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2010.

Ostrowska L, Orywal K, Stefańska E. Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce. PZWL, Warszawa 2018.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *