Dziś muffiny z dynią. Są bardzo sycące i naturalnie słodkie. Zrobiłam je na bazie dyni piżmowej, którą akurat dysponowałam, jednak równie dobrze możesz je zrobić ze zwykłej dyni, marchwi, buraka, słodkiego ziemniaka (batata) etc.
Na co?
Na słodkie śniadanie, podwieczorek lub do zabrania ze sobą do szkoły czy też pracy.
Czego potrzebujesz?
Piekarnika, foremek na muffiny, tarki do warzyw/ blendera, dużej miski do wymieszania ciasta.
Składniki:
- 2 szklanki rozdrobnionej dyni piżmowej (startej na tarce lub rozdrobnionej blenderem),
- 1 szklanka mąki gryczanej (niepalonej),
- 1 szklanka wiórków kokosowych,
- 1 szklanka napoju ryżowego z wapniem (lub innego wegańskiego),
- 0,5 szklanki rodzynków (niesiarkowanych),
- 2 duże łyżki płatków lnianych (jeśli nimi nie dysponujesz użyj zmielonego siemienia lnianego),
- 1-2 małe łyżeczki zmielonej wanilii,
- 3 duże łyżki syropu klonowego,
- 1 duża łyżka oleju kokosowego,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Dynię piżmową dokładnie myjemy, obieramy (ja zrobiłam to przy pomocy obieraczki do warzyw), oczyszczamy z pestek, rozdrabniamy przy pomocy blendera lub tarki do warzyw.
Dynię mieszamy z mąką, wiórkami, roślinnym napojem, rodzynkami, płatkami lnianymi, wanilią, syropem klonowym, olejem kokosowym i szczyptą soli. Wszystko musimy bardzo dokładnie wymieszać.
Powstałe ciasto nakładamy do foremek na muffiny (jeśli nie są silikonowe należy je wysmarować np. olejem kokosowym) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-35 minut (góra – dół).
8 odpowiedzi na “Waniliowe muffiny z dynią – wegańskie, bezglutenowe z kokosową nutą”
Mniam, wyglądają super :)
ten przepis to znam, że muszę rozmrozić dynię! :D
Są pyszne. Robiłam je z pure dyniowego i dałam tylko odrobię mleka. Mniamniuśne.
Smaczne muffinki. Raz zrobiłam z pure dyniowego i dodałam bardzo mało mleka i też wyszły pyszne. A teraz właśnie robię z kawałkami dyni. Dzięki.
Czy można dodać maki kokosowej albo jakiejś innej zamiast gryczanej?
Kombinuj. :) Choć kokosowa się nieco inaczej zachowuje niż gryczana, ale ponieważ one są wilgotne to powinno być ok.
Są super! Jak wszystkie przepisy na tej stronie;-). Dałam puree dyniowe z pomarańczą, bo takie miałam już zrobione. Zamiast wiórków wsypałam płatki owsiane, a za wanilię – trochę anyżu. Wszystkie przepisy z bloga jak na razie mi wyszły i jestem zachwycona. Dzięki!
Bardzo się cieszę <3