Opublikowano Kategorie: Przepisyświąteczniezdrowe słodkości

Sezamowiec jak makowiec – wegański i bezglutenowy

Coś słodkiego, coś szybkiego i jeszcze w dodatku wygląda trochę jakby było z maku. Robi się bardzo szybko (jak wszystko tu). Lekko wilgotne, zbite ciasto o kolorystyce piekielnej, ale w smaku zbliża się raczej w stronę nieba. Słodkość miła sercu. Na co dzień i od święta. ;-)

sezamowiec-makowiec-bez-cukru-weganski-przepis-szybki-i-zdrowy-2

Na co?

Na mocne kości (sezam + migdały = wapniowe podwójne zasilanie). Na deser lub słodki podwieczorek. Do zabrania ze sobą na wyjazd również się nadaje. Jeśli dość macie ciast z makiem lub chcecie mieć alternatywę na Święta to również polecam. Ja uwielbiam takie dziwolągi. :-)
sezamowiec-makowiec-bez-cukru-weganski-przepis-szybki-i-zdrowy-3

Czego potrzebujesz?

Potrzebna jest miska, piekarnik wraz z formą do pieczenia (keksówka), papier do pieczenia, młynek lub urządzenie wysokoobrotowe (do mielenia lnu, sezamu i migdałów).
sezamowiec-makowiec-bez-cukru-weganski-przepis-szybki-i-zdrowy-1

Składniki:

  • 1 szklanka migdałów (w całości, niełuskanych),
  • 0,5 szklanki sezamu niełuskanego (czarnego),
  • 5 dużych łyżek niemielonego lnu złocistego,
  • 0,5 szklanki mleka ryżowego,
  • 7 szt. daktyli,
  • 4 duże łyżki syropu daktylowego lub klonowego lub innej substancji słodzącej,
  • 2-3 małe łyżeczki oleju kokosowego.

sezamowiec-makowiec-bez-cukru-weganski-przepis-szybki-i-zdrowy-4

Przygotowanie:

Zmielone migdały, sezam i len umieszczamy w misce. Dodajemy posiekane daktyle, syrop klonowy (lub inny „słodzik”), tłuszcz i 0,5 szklanki mleka ryżowego. Mieszamy tak, aby powstała jednorodna masa. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy tłuszczem. Umieszczamy w niej masę i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Sezamowiec jest najlepszy na drugi dzień. :-)

 

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 ocen, Średnia: 5,00 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

14 komentarzy do “Sezamowiec jak makowiec – wegański i bezglutenowy”

  1. Zaskakujący. Może nie zadowolić amatorów tradycyjnych ciast, ale ma coś w sobie. Właśnie się zastanawiam, czy można zastąpić go jasnym sezamem. Czy myślisz, że uprażony i zmielony zda egzamin?

    1. Z białym nie próbowałam. Ten przepis testowałam na tzw. tradycyjnych zjadaczach chleba (na warsztatach) i wszystkim póki co smakował. Choć nie wszystkie moje przepisy wszystkim smakują. ;) Co do białego sezamu powinien dać radę, choć nigdy z białym nie robiłam tego ciasta.

  2. Czesc Aga, mam takie pytanie: Czy zamisat uzywac mleka sojowego/ ryzowego, moge uzywac mleko migdalowe do Twoich przepisow?

  3. Chciałam się upewnić – w tym przepisie migdałów nie obierać ze skórki? Czy trzeba je uprzednio uprażyć? Czy młynek do mielenia kawy poradzi sobie ze zmieleniem migdałów?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *