Dziś brownie z dodatkiem fasoli adzuki. Słodycze na bazie fasoli adzuki/azuki to nie nowość w naszej kuchni. Sama fasola ma lekko słodkawy smak więc znakomicie komponuje się z resztą składników w słodkościach.
To solidne, zwarte ciacho. Trzyma się bardzo dobrze więc można je bez problemu zabrać ze sobą do pracy czy też szkoły. Idealnie nadaje się jako „podkład” do kremu, owoców etc. My pałaszowaliśmy je z dodatkiem powideł wiśniowych (kakao + wiśnie = to co kochamy).
Na co?
Na słodkie pierwsze lub drugie śniadanie, na wycieczkę, do szkoły czy też do pracy. Dobór składników nie jest przypadkowy. Fasola adzuki/ azuki jest świetnym źródłem białka.
Jest kakaowo i deserowo. :-) Dzięki temu przepisowi powstać może również pyszna, słodka, zdrowa kanapka.
Czego potrzebujesz?
Garnka do ugotowania fasoli, młynka do ziaren, blendera, miski, piekarnika z blachą, tortownicy bądź innej formy do pieczenia.
Składniki:
- 1 szklanka fasoli adzuki (nieugotowanej),
- 1,5 szklanki mąki gryczanej (niepalonej),
- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej,
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 5 łyżek maku (będzie samodzielnie mielony),
- 3 łyżki lnu złocistego (będzie samodzielnie mielony),
- 3 łyżki oleju kokosowego (+ nieznaczna ilość do wysmarowania tortownicy),
- 5 łyżeczek kakao (jeśli nie możesz kakao to zastosuj karob w proszku),
- 1,5 szklanki napoju migdałowego z wapniem (lub innego),
- 0,5 szklanki wody,
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych,
- 4-8 łyżek melasy z buraków,
- szczypta soli,
- opcjonalnie: owoce lub powidła lub krem do nałożenia na ciasto (u nas: dżem wiśniowy),
4 odpowiedzi na “Wegański i bezglutenowy kakaowiec – deserowiec z fasolą adzuki”
bardzo fajne ciasto, tak apetycznie wygląda – lubię fasolowe wypieki, a szczególnie te z kakao :)
Czym mogę – i czy w ogóle mogę? – zastąpić fasolę adzuki? Nie jestem pewna, czy ją gdzieś kupię, a bardzo spodobał mi się ten przepis.
Pozdrawiam.
Myślę, że ciasta można spokojnie robić na bazie innych strączków. Kiedyś robiłam ciasto z ciecierzycy, fasoli. Tyle, że wtedy nie spisałam proporcji, jak zawsze wszystko było "na oko". Kombinuj i koniecznie daj znać, jak efekty kombinowania! :-)
Czerwona fasola się sprawdzi. Robiłam Brownie właśnie z czerwoną fasolą