Opublikowano Kategorie: drugie daniaobiadyprzekąski i przystawkiPrzepisyresztki z tygodnia

Pesto brokułowo-słonecznikowe do makaronu – szybkie i uniwersalne (także jako pasta do kanapek)

Halo! Wiosna nadeszła! :-) Radość przeogromna… Tylko nie ma czasu na gotowanie, bo po pracy/szkole/przedszkolu to koniecznie trzeba na spacer! I my się do tego stosujemy dlatego dziś coś na szybko do przygotowania i do jeszcze szybszego podania. Pesto idealnie imituje sos śmietanowo-brokułowy.

Na co?

Na wiosnę! Idealne na ekspresowy obiad lub kolację.

Czego potrzebujesz?

Blender jest niezbędny.

Składniki:

  • 1 szklanka słonecznika,
  • brokuły (1-2 sztuki; zerknij na moje przepisy z brokułem),
  • pomidorki koktajlowe,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • zioła i przyprawy: 1 pęczek zielonej pietruszki, ulubiona mieszanka ziół, sól himalajska lub morska, 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu balsamicznego, odrobina syropu klonowego, oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Słonecznik moczymy przez kilka godzin. Brokuły gotujemy na parze (powinny być lekko twarde). Blendujemy ostudzone wraz z oliwą z oliwek, czosnkiem, a następnie ze słonecznikiem. Dolewamy tylko tyle oliwy, ile jest niezbędne, aby nasz blender nie doznał zapaści. Dodajemy przyprawy.

Ugotowany i ciepły jeszcze makaron mieszamy z „pesto”, przekrojonymi pomidorkami i posiekaną natką pietruszki. I voilà!

Zerknij koniecznie na moje przepisy na sosy do makaronu.

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (28 ocen, Średnia: 4,90 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

14 komentarzy do “Pesto brokułowo-słonecznikowe do makaronu – szybkie i uniwersalne (także jako pasta do kanapek)”

      1. Narzeczony stwierdził tak : dobre ty robisz te cuda z niczego :D tak więc Aga ! BARDZO CI DZIĘKUJE ! :) Bo zaczynamy być na etapie troszkę zdrowszego jedzenia i wprowadzania do menu zdrowszych bardziej odżywczych składników :)

  1. Dzisiaj tę pastę robiłam – swoją drogą świetna w smaku :)
    Ale dość dużo mi tego wyszło. Ile tak mniej więcej brałaś jej do 1 porcji makaronu? I jeśli Ci zostało – w czym i jak długo przechowywałaś?

    1. Moniko, do kilku dni w lodówce. Do 1 porcji makaronu trudno mi opisać ile brałam, bo nie wiem, czym jest dla Ciebie porcja makaronu. ;) Myślę, że stosunek max 1:3, gdzie „1” podaję dla pasty. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *